Начало - Людмил Хайдутов
Автори в Дивино

Рибата ще изхрани света или всичко за рибата и нейното отглеждане у нас

Летните месеци някак естествено ни подтикват към по-леки храни, а червеното месо постепенно намалява в менюто за сметка на рибите и морските дарове. У нас вече има разнообразно предлагане от вносни риби и деликатеси на чужди морета, но не бива да забравяме и българските рибарници, които също са източник на прекрасна прясна риба и аквакултури. Но нека се върнем в началото - към историята на рибовъдството и неговия облик днес у нас и по света...

Странни алкохолни закони

Докато в парламента на Индонезия се обсъжда въвеждането на тотална забрана на алкохола в страната, което буквално може да разруши огромната местна туристическа индустрия, в други части на света на света също се прилагат подобни озадачаващи закони. В Колорадо например подпийналите ездачи подлежат на същите санкции като шофьорите, а в Оклахома все още е забранена продажбата на студена бира, освен ако алкохолното ѝ съдържание е по-малко от 4%. По-рано тази година този закон беше отменен, но ще влезе в сила чак през 2018.

Това лято се пие фрозе

Модните тенденции са интересни културни явления, които много лесно ангажират вниманието на хората особено във фриволните месеци на лятната отпуска. Един такъв винен тренд тръгна от Калифорния в началото на лятото и сега е на път да завладее податливите на презокеански влияния британци.

Мианмар е винена страна от 17 години

Макар лозарството и винарството в тропиците да са голямо предизвикателство, през 1999 немецът Берт Морсбах с помощта на приятели създава Aythaya - първата изба в Мианмар. Тя се намира близо до град Таунги, столицата на най-големия щат Шан.

Пейл ейл и пино гриджо - какво ще се роди?

Няма съмнение че световната бирена сцена е по-жива и разнообразна от когато и да било и любителите на пивото имат късмета да се наслаждават на огромен избор от стилове и вкусове. Това обаче не пречи на многобройните крафт пивоварни непрекъснато да прекрачват границите и да създават нови продукти. На 21 януари британската пивоварна Castle Rock в Нотингам ще представи пред света своето ново отроче New Era – първият, според тяхната информация, бирено-винен хибрид в света.

Шоколад с грижа за планетата

Днес, 7 юли, е Световният ден на шоколада. Стотици милиони са хората, които може да припознаят този ден и да отпразнуват сладостта на блокчетеата, но все повече този ден се превръща във време за равносметка за условията - социални и екологични, при които се произвежда какаото. Ще ви разкажем за една млада компания, която е поела отговорността за малките производители, околната среда и своите клиенти.

В щата Вашингтон виненият бизнес инвестира във виненото образование

Едни от най-успешните винени райони не залагат само на природните особености и на традициите. За тях е важно и бъдещето развитие на отрасъла и затова виненото образование локален контекст е изключително важно. Напа има своя Калифорнийски университет, в Бордо университетската програма за лозарите и винарите е една от най-добрите, два от осемте новозеландски университета предлагат бакалавърски степени изцяло в услуга на винения бранш.

Новото божоле пак е тук!

Днес с всеки изминал час все повече хора с право може да възкликват Le beaujolais nouveau est arrivé, защото бутилките с новата реколта младо божоле започват да се отварят точно в 00:01 на третия ноемврийски четъртък. Този ден е специално избран от властите в историческата провинция Божоле през 1985, за да стимулира хората да се забавляват повече вечерта (изглежда и във Франция знаят, че петък е ден на майстора), т.е. да купуват повече вино. Дотогава първото младо вино се е чествало на 15 ноември.  

Брозе, брат!

Живеем във века на съставните английски неологизми (известни и като портманто), като много от тях, за да опишат мъжкото одобрение, използват корена бро (от brother). Дори има специален, разбира се, съставен, нов термин за това - портманбро. Тази езикова синтетичност не подмина и популярната винена култура, но само, за да легитимира лексикално едно доста ново явление.

Минералността на виното изглежда не е пряко свързана с почвата

Изследване от тази година подкрепя теорията, че усещането за минералност, както и химическите вещества, които го предизвикват, не зависят от почвата, на която са отгледани лозите. Това откритие се описва в резултатите на двегодишен проект, наречен Минералност във виното, и за пореден път разбива твърденията на много винари, които свързват мокрия камък и слюдата със земята на лозята им.

12