Начало - Яна Петкова
Автори в Дивино

Яна Петкова е aбсолвент на Австрийската Винена Академия – клон на British Wine and Spirit Education Trust. Лектор в курсове по дегустация и култура на виното и собственик на единствената българска онлайн енциклопедия за вино www.Vinoto.com. Яна е винен автор, консултант и търговец на вина за ценители. Тя е сред основателите на клуба на пишещите за вино – “Винен Наблюдател” www.vino-nabludatel.com, участник в дегустационни панели, както в България към сп. “Бакхус” до началото на 2009г. и “Винен наблюдател”, така и в чужбина – Vinitaly. Автор на свободна практика в много издания - “Wine & Dine”, “Инсайт”, “Его” и др. Един от учредителите на Българска Винена Академия.

Още нещо за минералността във виното

Концепцията за минералността е една от най-противоречивите в дегустацията на вино и макар терминът „минерален“ да се чува често сред винените среди, обяснението за наличието и възникването му в най-добрия случай е по-скоро емоционално, отколкото научно.

Ramos Pinto - една дегустация, която провокира всички наши сетива

Винаги когато дегустирам вината на изба със собствен музей и реколти от времето малко след Освобождението на България се настройвам някак си благочестиво. 1 декември 2016 се погрижи за съвсем навременната преди Коледните празници доза благочестивост с дегустация на вината на португалската къща Ramos Pinto.

Една вълнуваща среща с вината на Marqués de Murrieta

Какво предизвиква главоболието от червено вино

Предполагам, че надали има винен човек, който да не се е събуждал на следващата сутрин с глава, стегната от клещите на обилна винена вечер. Докато очите правят опит за отваряне, мозъкът, доколкото го има в този момент, се опитва да разбере къде точно е била грешката. Многобройните видове вина? Количеството? Шумът или пък цигареният дим (последното особено българска, но реална подробност на събиранията)?

Bollinger - шампанското на агент 007

Когато имаш сертификат за дворцов доставчик на Бъкингамския дворец от 1884 година насам и си питието на агента от същата държава с планетарно познатото кодово име 007, може да се приеме, че се намираш във Винената зала на славата на последните два века и рядко някой може да каже нещо ново и впечатляващо за теб.

Напред към историята - ферментация и отлежаване в глина и бетон

Какво ще налее 2016-та?

Cristal-но чисто!

Светът отново е шампанско. След седем години на тъга, разбирай спад в продажбите, 2015-та се приготвя да запише в архивите на Шампан рекордните 4,75 милиарда евро оборот, надминавайки 2007, когато 338,7 милиона бутилки напускат избите на региона и реализират 4,56 милиарда евро оборот. 52,8% от продажбите на шампанско се реализират във Франция, с особена сила през последните няколко месеца на годината. Логично, искрени са надеждите, че трагичните събития през ноември в Париж няма да сринат така добре започналата година.

Pét-nat - пенливо и натурално

Хубаво е, че винената мода я има. Хубаво е, че в нея има както удачни обрати, така и недоразумения и също така е хубаво, че както във всяка мода и в нея има свобода. Можем да я държим под око, но не сме длъжни да я следваме.

Белите купажи в България – религия или политика?

Създаването на купажно вино може да се окаже най-творческата част от работата на един енолог. В идеалната ситуация това е моментът, в който, след подробен и умозрителен процес на селекция, получаваш шанс да изразиш своята представа за стил и баланс – вълнуващ, защо не мистичен, макар и леко хазартен момент.