Начало - Юлия Костадинова
Автори в Дивино

Юлия Костадинова, главен редактор на сайта DiVino, дегустатор с дългогодишен опит, член на редица международни дегустационни комисии. Редактор вино на сп. "Бакхус" от създаването му до 2009 г. Юлия е дегустатор със задълбочен поглед върху развитието на съвременния винен пазар. Съосновател на конкурса «Българско вино на годината» и основна движеща сила зад винения форум Divino Taste.

Американско уиски и уестърн? Очаквано добра комбинация!

Октомври за нас е много уиски месец! По това време както всяка година се провежда вече утвърдения Whiskey Fest Sofia.

50 (без едно) български розета

По това време на годината розето е наистина навсякъде! Това най-лятно сред всички летни вина сякаш прелива от ентусиазъм, пръски солена вода, слънчеви очила и усмивки. 

Карел Рьоел от Бял Щърк - един летящ холандски пивовар в България

Бял Щърк е сред първите крафт бири у нас (а всъщност е едва на 5 годинки!), вече станала известна с доброто си качество и с това, че е “дете на няколко “бащи”. Марката първоначално е собственост на Пивоварна 359 (познавате ги като производителите на Диво пиво), а в последствие - на Рори Милър (бирена работилница за крафт бира "Ах!").

В Сакар като в Напа вали

Едно пътуване из избите в Източните Родопи и Сакар, които ние обобщено наричаме региона Сакар, ни накара да повярваме силно в бъдещето на българското вино. Затова ако сте позагубили надежда и нерадостни мисли са ви налегнали за бъдещето на Родината, идете на винен туризъм в Сакар. Съвсем сериозно.

Ротердам - бира, сайдер и вино

Ротердам е абсолютно забележителен град. Невероятен, спиращ дъха, модерен и ...ами готин. Това е. Няма нужда да пиша цял материал, за да ви убеждавам, че е вярно, защото най-сигурният начин е да се убедите сами. Ще напиша за местата в него, за това кое си струва да видите, за сигурните опорни точки на туриста-гурман, както и разбира се за моя приятел Фред Нийхуйз, благодарение на когото открих града на два пъти и без когото Ротердам нямаше да бъде същият (поне за мен).

Румелия след 10 години

Ето как неусетно изминаxа десет години... Сякаш беше вчера, когато на моравата пред все още строящата се сграда в началото на Панагюрище “поляxме” новата тогава изба, собственост на семейство Костови.

Янис Каракасис MW - лектор и жури на петия BIWC 2016 в специално интервю за DiVino

Една от най-очакваните виноличности и лектори в петото издание на Balkan International Wine Competiton 2016 (BIWC) безспорно е Янис Каракасис, вторият Master of Wine на Балканите, след Константинос Лазаракис.

Галя Нифору и Константинос Лазаракис - пет години по-късно или какво да очакваме на BIWC 2016

DiVino: Пето юбилейно издание... Честито! Вярвахте ли, че ще стигнете до тук когато започнахте?

Да смесваш удоволствие...

Неотдавна приключиха дегустациите ни на тема Червени блендове България, които (както обикновено) отнемат месеци и представляват най-обемната група с вина. Те са най-много и на пазара, и понеже неведнъж сме писали за техните безспорни качества, няма отново да се спирам на тази страна на въпроса. Само в потвърждение на последното ще спомена, че в класацията на DiVino за 50-те най-добри български вина, 25 (или 50%) са червени купажни вина.

Меглена Михова - жената, която може да сбъдва мечти

Вече сигурно за стотен път ще го напиша, но домакинството на България на Concours Mondial de Bruxelles е сбъдната мечта! Преди пет години, когато за първи път се озовах като съдия на този конкурс, бях направо втрещена от мащабната организация и си спомням, че си помислих, че по това се познава наистина професионалната, перфектна организация - когато тя е невидима, всичко изглежда лежерно и усмихнато, а всъщност се движи по план, по час и минута.