В Австрия ще бъде предизвикана дискусия за т. нар. директни сортове от DiVino 24 Юли 2018

Шест сорта грозде са забранени за преработване във винарската индустрия на Европейския съюз. Това са отело, ной, изабел, жак, клинтън и хербемонт. Въпреки това обаче, общоизвестен факт е, че продължават да се произвеждат вина от тях в домашни условия из цяла Европа и не само, ами тези сортове дори имат своите поклонници, посочват експерти от австрийската асоциация Arche Noah, която се грижи за опазване на наследството и биоразнообразието в страната.

Чудесен пример за това е местното австрийско вино Uhudler (удлер), което законът позволява да се продава като “плодово вино” и като такова привлича много посетители в Бургенланд (югоизточна Австрия), допълват хората от организацията. Удлер има множество незаконни братя и сестри из цяла Европа, каквито са фраголино в Италия, вино барантес в Испания, юрка в Словения или домашният отело в България.

Оказва се, че всичко това може и да се промени... През изминалият месец юни 2018 в Европейската комисия е внесено предложение за преразглеждане забраната на тези т. нар. директни вина, произведени от директни сортове като ной и отело, като част от бъдещата обща земеделска политика на Съюза. Не е ясно обаче дали държавите членки на ЕС и Европейският парламент ще се съгласят с тази поправка.

По тази причинина австрийската асоциация Arche Noah в партньорство с винарите, обединени в сдужението Freunde des Uhudlers организират среща-конференция, която ще се проведе на 6 октомври 2018 година в Гюсинг, Австрия. Над 30 производители от Австрия и съседни държави ще се съберат, за да дискутират и обменят опит по отношение на основните проблеми свързани с производството на вино от забранени сортове, трябва ли да се отмени наистина забраната, какви са историята, лозаро-винарските практики и потенциала им в Европа. Според инициаторите на конференцията това е преди всичко изключителна възможност да се чуят максимално много мнения и да се огледа въпросът от всички страни.

Какво представляват директните сортове?

Историята им датира от XIX век в Европа, когато след инвазията на филоксера почти всички лозя са унищожени за съвсем кратко време. В търсене на решение на този проблем от Северна Америка са докарани сортове, резистентни към филоксера. Върху техните коренови подложки са присаждани културните европейски лози Vitis vinifera, както е известно, и каквато е практиката и до днес в много от масивите на Стария континент. Освен за подложки обаче, тези лози били засаждани директно с цел производство на вино и от там идва термина “директни сортове”, който се отнася до тези американски сортове, но така също и до първо поколение кръстоски с участието на някои от тях.

Защо са забранени вината от директните сортове?

Между 1920 и 1930 година много от страните в Европа забраняват производството на вина от директни сортове отчасти заради конкуренцията с европейските “благородници” в една силно притеснена икономическа среда между двете световни войни, отчасти и заради твърденията в някои научни среди, че те крият риск за здравето на хората. И така ной, отело, исабел, жак, клинтън и хербемонт остават забранени и в ЕС със закон от 1999 година. Според асоциацията Arche Noah подобни вреди не са доказани, и освен това тези сортове имат вече свои местни традиции, своя история и могат да допринесат за устойчивите лозаро-винарски практики, както и да посрещнат предизвикателствата на бързо променящият се глобален климат.

Горе ↑
Коментари 0 коментара
За да коментирате и гласувате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.