Начало - Статии и новини - Новини - International Wine Challenge 2014
Новини
   
International Wine Challenge 2014

23 април 2014, Яна Петкова

International Wine Challenge в Лондон е едно от най-големите независими винени състезания на света и със сигурност едно от най-престижните. Медийното му покритие е огромно, а стойността на медалите му се приема като особено висока за купувачите. 

Трийсетгодишната му история говори сама за себе си, но конкретно това, което го отличава от други състезания е безпрецедентният брой дегустации на едно подадено вино - до 6 пъти, от 385 съдии, 39 от които Master of Wine. Към тях за втора година имах удоволствието да се присъединя и аз. Поради огромния интерес към състезанието и почти непосилната натовареност на съдиите и екипа на събитието, през 2014 беше въведен втори съдийски период и така желаещите да подадат своите вина в конкурса можеха да го направят през ноември 2013 или през април 2014. Представете си 100 британски автобуса, наредени един до друг - ето такава площ заемат обикновено вината за IWC! Представете си също така 51 различни произхода, 430 сорта и 22 000 отворени бутилки!

Използва се 100-точковата система за оценяване, а съдиите са разпределени в панели от средно по 4 или 5 човека. Всяко вино се дегустира на сляпо, като се обръща внимание на това дали отговаря на обявените сорт, регион и реколта. Допълнително всеки председател на панел брифира хората си какво той очаква, търси и (не) толерира в едно вино. Ако панелът има различия в оценките си и не може да стигне до консенсус, за трето мнение се вика един от петимата главни съдии на конкурса – Чарлс Меткалф, Оз Кларк, Дерек Смедли, MW, ТимАткин MW, Сам Харъп MW, Питър Маккомби MW - които имат последната дума.
Конкурсът минава през две фази на оценяване - през първата задачата на съдиите се състои в това да определят дали вината са за медал, с което те продължават към втория тур (над 84 точки), за споменателна грамота или отпадат. Всяко вино се дегустира още веднъж от петимата главни съдии. През втората фаза се раздават медалите и се пише подробна дегустационна бележка за виното. Предполага се, че до нея са достигнали само вина достойни за медал, но, за съжаление, се случва вина да бъдат понижени като препоръчани или лишени от споменаване. И тук всяко вино минава през петимата главни съдии.

Моето участие тази година беше във втората фаза и като че ли по-тежко от предишната. Не толкова поради вида на вината, колкото поради техния брой: всеки панел трябваше да се справи с около 100 вина на ден, дегустирани в доста стегнато темпо, без при това да се забравя отговорността, която панелът носи. Това водеше до подробни дискусии и предегустиране на почти всички вина от флайтовете - нещо, което рядко се вижда на подобни състезания и което ми прави особено добро впечатление при IWC. Съдиите са прави и сноват между две маси, на които със страхотна скорост и организираност се подрежда всеки следващ флайт. Щастлива съм да напиша, че след първата ми година като асоцииран съдия, тази година работех в качеството на съдия, което, както разбрах на място, е доста бързо повишение. Всички вина, отличени със златни медали в Транш 1 и Транш 2 се отправят към дегустацията за трофеите, която се състои няколко дни след втората фаза Транш 2. Разбира се, и те се дегустират от главните съдии, които решават кой получава следните трофеи: Champion Red Wine, Champion White Wine, Champion Sparkling, Champion Fortified Wine и Champion Sweet Wine. Резултатите се обявяват на годишната вечеря на наградените на 17 юли 2014.

IWC стартира през 1984 година, основано от Робърт Джозеф и Чарлс Меткалф и през 2006 година е продадено на влиятелната William Reed Business Media.