Начало - Статии и новини - Акценти - DiVino.Taste послевкус
Акценти
   
DiVino.Taste послевкус

23 ноември 2017, Георги Михов

Дали защото си стоя на село и ми липсват светлините на столицата, или пък, защото две поредни години драсвам нещо след DiVino.Taste, и на мен самият не ми е ясно, но ще сe изкажа и тази година с кратък conclusion, както правят в модерния напоследък WSET tasting grid.

Много се роптаеше, че било тясно, потно, объркано и още много такива. За да няма грешни обвинения, ще ви кажа само две думи и я затварям тази тема – Европейско председателство!

Винцата ни са си много на място. Добри вина, добра визия, все още високи цени, но слизат или поне не се покачват. Направи ми впечатление, че имаше няколко сравнително нови изби, които показаха нещо като тероарни вина с характер на границата на леките технически дефекти. Това по света е нещо нормално, нормално е да се случва и в България. Изключително ми беше приятно да установя, че наложили се изби с утвърдени имена, които до преди година разчитаха сякаш повече на името си, тази година показват отлично направени вина.

На няколко пъти от щандовете ми бутаха, къде дискретно, къде не, медалите на вината. Аз самият съм жури на почти всички големи европейски конкурси и имам идея как работи механизма на конкурсите. Не ми е трудно да кажа, когато опитам дадено вино, дали то е за медал или не. Доста обаче се учудвам, когато опитам дадено вино и ми кажат, че то има еди какъв си медал, а всъщност виното изобщо не е за медал. Добре е хората от винпромите и избите, добре да си помислят какво изпращат като проби за конкурсите и какво пускат след това на пазара. От една страна, българите може и да нямат още тази винена култура, но не са чак толкова глупави, че да бъдат подвеждани, а от друга страна ако се вдига много шум, организаторите на конкурсите правят анализи на изпратените проби и после срамът е голям…

Сега за пиенето и плюенето... Доказано е, че след изпито около 150 мл. вино, човек вече не е обективен в преценката си, поради влиянието на алкохола. Прави лошо впечатление, че хора от бизнеса, които по един или друг начин формират мнение у широката публика, си сърбаха винца от щанд на щанд и на висок глас коментираха и даваха мнение... Не, че има лошо в това, но аз лично, като ги видя такива капацитети се сещам какво казват в Дебелец в такъв случай: никога не е късно да станеш за смях…

Очевидно е, че хората които имат интерес към виното са все повече, което е добър знак, че макар и бавно вървим в правилната посока. А аз най се зарадвах на вино-профитата, които живеят извън България, но си бяха дошли специално за изложението.

Датите за следващото DiVino.Taste 2018 са обявени, живи и здрави ще се видим пак там. А дотогава, както един познат казва “нека виното бъде с вас“!