03 февруари 2016, DiVino
Досега в DiVino Топ 50:
Обявени са вината с места от 14 до 20.
Следват последните позиции преди Голямата десетка:
13. Domaine Boyar Platinum Cabernet Franc Limited Edition 2012
91 точки
DiVino рейтинг 4
24 лв.
Един разкошен каберне фран отива на фаталното тринадесето място. Писали сме неведнъж за енологичния екип-мечта на Домейн Бойар - Капка Георгиева и Димитър Панов, но отново ще напишем: за нас те са не просто гениални професионалисти, но и много стойностни хора. Работят всеотдайно, познават добре своите партньори-лозари, внимават при всяка манипулация в избата и резултатите са налице. Сортът каберне фран е легнал отдавна на сърцето на Димитър Панов, който получи наградата и на Съюза на българските енолози за "цялостно творчество" (или по-точно за принос към българското вино). Поздравяваме го и му пожелаваме да направи още много подобни кабернета!
Дегустационна характеристика:
Красив, плътен гранатов цвят с елегантни керемидени отблясъци. Сортов, интензивен нос с благородно трансформирани аромати на сушена мента, сушена червена чушка, евкалипт, топла пръст (землисти тонове), череша, черен шоколад с карамфил. Сочно, елегантно и живо в устата със сатенено гладки танини, балансиран зрял плод и свеж, леко ментов финал. Великолепен представител на сорта. В много добра кондиция в момента, може и да отлежава. (2016-2019). 2 000 бутилки
12. Midalidare Reserve 2012
92 точки
DiVino рейтинг 4
80 лв.
Това е вино-бомба със забележителна структура и потенциал! Купажът на тази резерва е 80% мерло & 14% сира & 4% каберне совиньон & 2% пти вердо от собствените лозя на избата в полите на Средна гора в местността Каралиеца, близо до с. Могилово. Добивите са безкомпромисно редуцирани, всички сортове в масива се обират наведнъж, обикновено след средата на октомври, енологичните практики след това са също по всички правила на висшето винарско майсторство, а ферментацията е в нови френски бъчви от 400 л. Енолозите Александър Алексиев и Николай Катеров също са сред най-награждаваните от нас винени екипи и всяка година излъчват по няколко вина, достойни за челните места в класацията. От тази гледна точка винаги затрудняват екипът ни да избере кое сред всички техни произведения да изберем! Midalidare Reserve 2012 е вино наистина от световна величина.
Дегустационна характеристика:
Merlot & Syrah & Cabernet Sauvignon & Petit Verdot в купажа. Много наситен, непрогледен пурпурен цвят. Комплексен и въздействащ нос с опушен характер и отчетлив акцент на сладки подправки, месо, масло и чубрица. Мощно, изключително плътно тяло с отличен обем и зрели танини, много дълъг, забележителен финал - пикантен, благороден и леко минерален. Виното е все още много младо, препоръчваме да се отвори през 2017 с потенциал да отлежава поне 5 години. (2017-2023). 2 088 бутилки
11. Castra Rubra Butterfly’s Rock 2011
92 точки
DiVino рейтинг 4
35 лв.
"Скалата на пеперудата", топ виното на избата-икона Кастра Рубра е още едно от мегавината на България. Великолепно, сатенено гладко и полирано, фино, но и пищно - опитайте го и ще намерите всичко в него! Това е световно вино, дело на младите таланти в изба Кастра Рубра Пламена Костова и Антон Димитров, а блендът - 50% мерло & 25% каберне совиньон & 15% каберне фран & 10% сира - е точно прецизиран от консултанта на Кастра, Мишел Ролан (последният продължава да работи само с тях у нас и от консултант се превърна в истински приятел и почитател на България). Каквото и да напишем за Butterfly's Rock ще е малко, но е много важно да подчертаем, че виното е от едно единствено лозе всяка година, бъчвите за него са нови френски барици, цялата партида от 58 000 (!) бутилки се бутилира наведнъж и не на последно място - няма такова вино на такава цена!
Дегустационна характеристика:
Непрогледен, плътен гранатовочервен цвят, жив и дълбок с красиви брик оттенъци. Сложен, изискан и благороден нос с развитие. Долавят се нотки на печени плодове в тъмен шоколад, печена червена сладка чушка, мента и какао, акценти на месо и земя. Полирано, фино, пищно тяло с кадифено зрели танини, сложен и въздействащ финал с огромен потенциал. (2016-2022). 58 000 бутилки
Вайк Уайнс Ви канят на своето юбилейно събитие BANFI & VAYK Wines - на 18 октомври 2024 г. от 16:00 до 19:00 ч. в Esterhasi Restaurant.