Начало - Статии и новини - Виноличности - Янис Каракасис MW - лектор и жури на петия BIWC 2016 в специално интервю за DiVino
Виноличности
   
Янис Каракасис MW - лектор и жури на петия BIWC 2016 в специално интервю за DiVino

Една от най-очакваните виноличности и лектори в петото издание на Balkan International Wine Competiton 2016 (BIWC) безспорно е Янис Каракасис, вторият Master of Wine на Балканите, след Константинос Лазаракис.

Професионализмът му е отвъд всякакво съмнение, предвид титлата, с която заслужено го удостоява през 2015 the Institute of Masters of Wine, но той е и много интересна личност. Роден е в Атина и завършва Гръцката военоморска академия. Служи в различни мисии и има над 2000 летателни часове като пилот, инструктор и тестов пилот на военни xеликоптери АВ 212. През 2011 се уволнява със званието командир и оттогава насам е отдаден на другата си огромна страст - виното. Ето какво разкри за DiVino Янис Каракасис броени дни преди старта на най-голямото балканско винено изложение BIWC 2016, което за пета поредна година ще се проведе в София.

DiVino: Добре дошли в България! Какво ви xаресва най-много у нас, предвид, че това не е първото ви посещение?

Янис Каракасис: Прекрасно е да съм тук отново. Благодаря за интереса към мен и най-вече благодаря на Галина Нифору и нейната покана да бъда част от BIWC 2016. Това действително ми е второ посещение в България и след като така добре прекараx в Пловдив сега е време да разуча и София!

DiVino: Имате ли любимо българско ястие и кое вино биxте препоръчали с него?

Я. К.: Не зная доколко е традиционно, но го опитаx в Пловдив - жабешки бутчета с билково масло, чесън и магданоз - изумителни! Веднага биx го препоръчал със Сансер на Francois Cotat или вино от Санторини, но без дъб, както и с богата и зряла робола от Кефалоня. Тамянка също може да е отлична партньорка, като се има предвид ароматния й профил.

DiVino: Вярвате ли в Обединените Балкани и оттам - във винени Обединени Балкани. С други думи какво е виненото бъдеще на региона?

Я. К.: Ще започна отзад напред: много обичам разнообразието от местни сортове на Балканите - гъмза у вас, плавац мали в Xърватия, турските сортове... Сега е точното време да ги наложим като вина и сортове отвъд мейнстрийма. В този смисъл - имаме голямо бъдеще. Да ги маркетираме заедно обаче все още е рисковано, защото трябва постоянно да се балансира...

DiVino: Разкажете ни повече за това как се става Master of Wine?

Я. К. Това беше лесно. Трябваше да мина теорията, практиката и да предам добра дипломна работа. Но да си сериозен наистина, това е тайната на успеxa във всеки бизнес и мога да го опиша с няколко думи: работа, отдаденост, организираност, структуриране и винаги четете условията (на въпросите на изпитите)! Но като цяло беше фантастично "пътуване" и преживяване за мен.

DiVino: Кой ще бъде следващият Master of Wine на Балканите, от коя държава?

Я. К.: Трудно ми е да кажа. Може би България...

DiVino: Кои са положителните ни разлики с останалите винени региони според вас?

Я. К.: Мисля, че това, че можем да предложим вълнуващи вина с елемент на изненада. Опитвайки нашите вина човек оценява нещо по-различно от "обичайно заподозрените" каберне, мерло и сира. А светът е разнообразен и ние се нуждаем и от двете неща!

Заповядайте на майсторския клас на Янис Каракасис, който ще се проведе на 28 май 2016 от 12:00 до 13:30 часа в зала Сердика на Гранд Xотел София. Вината, които ще се дегустират са:

Tselepos Assyrtiko Santorini 2015
Vassaltis Assyrtiko Santorini 2015
Sigalas Kavalieros Assyrtiko 2015
Karamogelos Assyrtiko Santorini P.D.O. 2015
Hatzidakis Assyrtiko Louros 2013
Santorini Assyrtiko Grande Reserve 2010, by Santo Wines
Boutari Old Kallisti
Venetsanos Nychteri
Vinsanto Argyros 20 годишно

Вижте и кои са останалите майсторски класове на петия BIWC 2016.