Начало - Статии и новини - Новини - Списание Бакхус обяви финалната селекция в конкурса Ресторант на годината
Новини
   
Списание Бакхус обяви финалната селекция в конкурса Ресторант на годината

06 март 2018, DiVino

19 ресторанта попаднаха във финалната селекция на списание Бакхус и ще се борят за наградата в традиционния конкурс Ресторант на годината 2017 Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino. Отличените ресторанти ще бъдат обявени на официална церемония в края на март.

17-ото издание на конкурса предлага и няколко важни новости. За пръв път тази година няма да бъдат разпределени предварително номинираните ресторанти по категории. От финалната селекция с 19 ресторанта ще бъдат избрани победителите в 8 отделни категории.

За пръв път, журирането и обявяването на победителите в категорията Напитки и винена листа ще бъде направено от професионалния екип на DiVino - официален партньор на конкурса Ресторант на годината Бакхус 2017, Acqua Panna & San Pellegrino 2017.

Ресторантите във финалната селекция

aEstivum, Zornitza Family Estate
Ahora

ANDRé

Chef's

Cinecittà Osteria Italiana

Da Massimo

Este

Hamachi-ni

Lazy

L’Étranger

Niko’las

Багри

Космос
Мияби

Паваж

Преди 10

Хеброс

Щастливото прасе

33 гастронавта

Още четири заведения ще участват в отделна категория на конкурса - Нова вълна, която отразява открояващи се градски тенденции през изминалата година. За 2016 в конкурса бяха отличени заведенията за гурме бургери, а тази година на фокус са все по-често появяващите се гастро-барове. Номинираните заведения, които стигнаха да етап преди финала в тази категория са:

Cava
Craft

Jasmine

Grape Central

Жури

Журито на конкурса е съставено от кулинарни журналисти и партньори на Бакхус с богат и международен кулинарен опит. Те селектират ресторантите, като оценяват с професионален стандарт ястията, менюто, обслужването, атмосферата и постоянството. Едновременно с това, журито държи сетивата си изострени за талантливите готвачи, устойчивите зелени практики, отговорни бизнес решения и иновативните идеи. Всеки ресторант е посещаван минимум три пъти през последната половин година от различен член на журито. Всеки от тях попълва специално разработена анкетна карта, която покрива 20 основни критерии и се гласува с точкова система.

Категориите

Ресторантите, покрили в най-голяма степен тези изисквания получават номинация за най-значимата категория на конкурса - Ресторант на годината Бакхус, Acqua Panna & S. Pellegrino, а най-изявеният от тях ще получи голямата награда. От финалната селекция от 19 ресторанта, ще бъдат избрани победителите в още 8 категории:

Дебют - най-добър нов ресторант
Авторска кухня - ресторанти с шеф-готвачи, които имат собствен разпознаваем почерк в храната
Вкусно място - категорията, която отличава най-добрите бистра
Най-добро обслужване
Винена листа и напитки DiVino
Еко/Устойчива концепция Метро - за добри “зелени” практики и постижения
Ресторант на читателите
Нова Вълна - Гастробар

Критериите

Конкурсът Ресторант на годината Бакхус 2017, Acqua Panna & S. Pellegrino оценява ресторантите чрез професионален стандарт, който покрива 20 критерия. Те обхващат цялостното клиентско преживяване: менюто, продуктите, ястията, напитките, обслужването, съотоношението цена/качество, хигиената и интериора.
Журито на конкурса се състои от опитни кулинарни журналисти и сътрудници на екипа с богат опит и знания. Обединява ги любовта към качествената храна, познанията за нея и умението да анализират преживяването си като клиент.

Във финалната селекция не участват сезонни ресторанти, както и ресторанти, които имат помещения за пушачи. Изискването за категорията Ресторант на годината е ресторантът да е работил повече от 1 година. В категория Дебют се селектират ресторанти, които са отворили официално врати през 2017 и са работили минимум 6 месеца преди края на 2017. Случаите, в които ресторант може да бъде дисквалифициран при посещение на жури, са пушене в затворено помещение, лъжа в сметката или в комуникацията, грубо отношение или лоша хигиена.