Начало - Статии и новини - Новини - София Филм Фест представя: Кино Гурме
Новини
   
София Филм Фест представя: Кино Гурме

07 март 2018, DiVino

Днес официално започва поредното 22-о издание на Международния София Филм Фест. За поредна година фестивалът включва и Кино Гурме, благодарение на подкрепата на Domaine Boyar. В това издание на фестивала има прожекции на няколко привлекателни за винените и гурме ценители документални филми, както и два игрални филма – класиката Шоколад на шведския режисьор Ласе Халстрьом с девет номинации за Оскар и новия израелско-германски филм Пекарят.

Филмът на израелския режисьор Офир Раул Грайзер е носител на престижната Награда на Екуменическото жури от Карлови Вари 2017. „Действието се развива в един меланхоличен, но все пак жив Йерусалим. Филмът е базиран на реални преживявания и разказва за двама души, които искат да забравят всички определения за националност, сексуалност и религия. Тази история е пълна с любов към хората, живота, храната и киното. Това е моята история", казва режисьорът.

Мишлен звезди: приказки от кухнята е датска документална кинотворба, която надниква зад кулисите на митичния гид Мишлен и работата на неговите тайни инспектори, за да хвърли светлина върху критериите за получаване звездите в заветната червена книга. Силата на гида като маркетинг инструмент е безспорна. Чрез интервюта с директора на гида Майкъл Елис филмът достига до механизма за официалните оценки в света на гастрономията. Авторите навлизат и в кухните на топ готвачи във Франция, Испания, САЩ, Япония, Дания и се опитват да изяснят какво е необходимо за получаване на прочутите звезди. От друга страна филмът ни среща с готвачи, кулинарни автори и критици, които смятат, че гидът Мишлен е „мързелив", „остарял" и „потаен", но все пак „необходим“, според някои от тях.

Пътищата на виното, документалната лента на аржентинския режисьор и сценарист Николас Карерас, вкарва уругваеца Чарли Артураола, един от най-известните винени експерти в света, в ролята на енолог, който губи обонянието си и вкусовите си усещания. Комбинирайки художествена измислица и истински хора и дестинации, филмът води протагониста по родните му места, за да му помогне да си възвърне дарбата и радостта от живота. Пътищата на виното предлага уникален поглед зад кулисите на винената индустрия, която ревностно пази своите тайни. Това е история за комерсиализацията, ожесточената конкуренция и хората, които също като главния персонаж са загубили онова, което е в основата на винопроизводството, а именно радостта и страстта.

Френският документален филм Богините на храната по сценарий на режисьорката Веран Фредиани ни среща с най-добрите жени шеф-готвачи – едно глобално пътуване, изследващо женската сила в гастрономията. Прочути готвачи и журналисти разследват причините жените да са по-назад в модерната кулинария и как да се промени начинът, по който светът гледа на дамите във висшата кухня. Във филма участват топ готвачи, отличени със звезди Мишлен, както и сомелиери от САЩ, Франция, Италия, Великобритания, Испания.

Програма на КИНО ГУРМЕ 2018

Пекарят
17.03.2018 кино Люмиер Лидл - 14.15 часа
21.03.2018 Културен център G8 - 19.45 часа

Мишлен звезди: приказки от кухнята
22.03.2018 Културен център G8 - 19.00 часа
25.03.2018 Дом на киното - 14.00 часа

Пътищата на виното
25.03.2018 Дом на киното - 16.00 часа
27.03.2018 Културен център G8 - 18.30 часа

Богините на храната
24.03.2018 Дом на киното - 14.00 часа
29.03.2018 Културен център G8 - 17.45 часа

Шоколад
24.03.2018 Дом на киното - 16.00 часа
 

София Филм Фест представя: Кино Гурме София Филм Фест представя: Кино Гурме София Филм Фест представя: Кино Гурме София Филм Фест представя: Кино Гурме София Филм Фест представя: Кино Гурме София Филм Фест представя: Кино Гурме София Филм Фест представя: Кино Гурме
София Филм Фест представя: Кино Гурме
София Филм Фест представя: Кино Гурме
София Филм Фест представя: Кино Гурме
София Филм Фест представя: Кино Гурме
София Филм Фест представя: Кино Гурме
София Филм Фест представя: Кино Гурме
София Филм Фест представя: Кино Гурме