Начало - Статии и новини - Дегустационни репортажи - Сладки, по-сладки, десертни!
Дегустационни репортажи
   
Сладки, по-сладки, десертни!

15 март 2011, DiVino

Десертните вина, наричани понякога пудинг вина или пък stickies - "лепкави" вина (в Австралия), най-общо казано са сладки вина, които се сервират обикновено с десерта. Разбира се има и техни почитатели, които ги предпочитат самостоятелно, със сушени плодове или с ароматни, отлежали сирена.

Няма просто определение за десертното вино. Общо взето се разбира всяко сладко вино, като се започне от белите подсилени вина като фино и амонтийадо шери - аперитиви преди хранене, та до червените подсилени порто и мадейра, които пък се консумират на края (вижте предишния дегустационен репортаж тук). Или пък всички германски, австрийски и елзаски вина от късен гроздобер, токайските, Сотерн, айсвайн... За методите на производство и за разликите в стиловете на десертните вина, можете да прочетете повече в нашата енциклопедия.

В дегустацията на DiVino.bg вината, различни от порто и мадейра, които дегустирахме поетапно, се оказаха крайно интересна и разнообразна "тълпа".

Имахме нежно и неангажиращо леко пенливо москато д'Асти на Ca'Bianca (Винита) - за леки десерти с фини кремове и плодове, имахме пищни, великолепни, отлично балансирани бееренауслезе и трокенбееренауслезе (букв. от немски - селектирани стафидирали зърна) от австрийски винари като Sommer, Nehrer - (wine.unlimited) и сред тях - биодинамичното сладко вино на легендарния Sepp Moser (Project AW). Те биха понесли доста по-плътни десерти като великденски кейкове и козунаци (особено ако са със сушени плодове и ядки), традиционния коледен щолен, дори терини от патешки и гъши дроб ще ви се сторят истинско блаженство с хармоничните, сладко-солено-свежи вина.

Имахме само един Сотерн от Maison Johanes Boubee (Carrefour), който определихме като много добра сделка и макар да е далеч от качествата на Chateau d'Yquem, категорично носи характера на класическите сладки вина от легендарната френска област, което го прави естествен компаньон на всички сини сирена.

Три вина представиха Италия, сред които карамелено сладкото винсанто и дълбокото, комплексно вино от късен гроздобер на Frescobaldi (Bibendum). А паситото на Feudo Arancio (Optimist 1) от Сицилия спечели сърцата ни с деликатни аромати и много добра хармония. Всеки би сервирал тези вина с десерти и бисквити с много ядки и шоколад, а ние бихме рискували и просто с едно засищащо парче пармиджано реджано.

Испанските вина бяха две. Първото от тях - благородно сладкото Chivite Vendemia Tardia от Навара (Bibendum), впечатлява с великолепни аромати на етерични масла и би било прекрасна комбинация с традиционни испански десерти или с отлежало манчего. Второто - Floralis Moscatel Oro на Torres (Wine Market), сме представили в нашето видео, заедно с рецепта за "сладкишът на щастието" на Ефи Благоева.

Сред най-впечатляващите вина бе една бомба от Новия свят. Всъщност единствената. Вионието, заразено с благородната плесен botrytis cinerea на Yalumba от Австралия (Bibendum), не е типичното "лепкаво" вино. Напротив, великолепната му свежест балансира сладостта и го нареди сред нашите фаворити.

Не на последно място и с огромна гордост представяме и двете български сладки вина, които са добре познати на почитателите на този жанр. Леденото вино на Санта Сара и Вила Любимец не само не отстъпва на нито едно от "големите" и "легендарните", но притежава разкошни аромати, плътност, игривост и дължина. Десертният мелник от далечната 1964 концептуално е по-различен (все пак е подсилено вино), но също показа добра хармония и расов характер. И тук, спазвайки регионалния принцип смело бихме заложили на обичаните български рецепти като баклава, козунак или сладък салам, а специално с айсвайн Санта Сара&Вила Любимец бихме сервирали уникалното зелено сирене от Черни Вит. Ето как с подобни на тази кулинарни комбинации се гради национална гордост! Или поне би ни се искало...

В скобите, маркирани в курсив, са вносителите на вината. Ето и техния списък:

Sommer Welschriesling Beereauslese 2006

Nehrer TBA Krainer 2005

Eiswein Santa Sarah & Villa Lubimets n/v

Chivite Navarra Vendimia Tardiа 2006

Frescobaldi Vendemmia Tardiva Castello Di Pomino 2007

Yalumba Botrytis Viognier Wrattonbully 2007

Feudo Arancio Hekate Passito Sicilia 2008

Castello di Pomino Vinsanto Frescobaldi n/v

Maison Johanes Boubee Sauternes Reserve 2008

Sepp Moser Pinot Blanc Beerenauslese 2009

Torres Floralis Moscatel Oro Vino de Licor n/v

Melnik 64 White Wine

Tenimenti Ca’bianca Moscato d’Asti 2010

Този път живота си подсладиха Юлия Костадинова, Яна Петкова, Емил Коралов, Живко Стоянов и Ясен Захариев.