Начало - Статии и новини - Новини - Празник на розите и розето в Казанлък
Новини
   
Празник на розите и розето в Казанлък

05 юни 2013, DiVino

Третото издание на фестивал на розето вече е факт. Той се проведе в рамките на 110–ото издание на празника на розата в Казанлък. В конкурсната програма участваха 33 проби вина от 25 изби от цяла България – 30 от тях от реколта 2012 и 3 от 2011.

Най-високо оценените вина са на Домейн Бойар, изба Тохун и Винпром Свищов. Освен възможността да се състезават за наградата Златен киликс за най-добро розе, избите представиха общо 250 вина за дегустация на базар-изложение. Тази година за първи път бе присъден и приз за дебют на розе. За отличие в тази категория се състезаваха седем вина. Както и на миналия фестивал паралелно с дегустацията имаше художествена комисия, която даде награда за дизайн на етикетите на различните брандове. Прави впечатление все по-големия интерес на публиката към идеята да се представят и празнуват розите и розовите вина на един форум.

Рeзултати от Третия национален конкурс за розе Казанлък 2013

I-Златен киликс Elements Earth 2012, Домейн Бойар
II-Сребърна фиала - Soroko-rose 2012, Тохун
III-Сребърна кана за вино - Aureos Rose-2012, Винпром Свищов
Приз Кавалер на розата I степен (награда на БАПС) - Carpe Diem Rose 2012, Мидалидаре Естейт-1,5 л
Приз Кавалер на розата II степен (награда на СЕБ) - Rose cuvee Villa Yustina-2012, Вила Юстина
Приз Кавалер на розата III степен (награда на винените журналисти) - Santa Sarah Rose 2012, Санта Сара
Награда за дебют - Stallion Rose 2012, Анжелус Естейт
Награда за дебют - Rose cuvee-2012, Вила Юстина
Награда за дебют - Aureos Rose 2012, Винпром Свищов
Награда за дебют - Rose de mourvedre 2012, Мидалидаре Естейт
Награда за дебют - Rose Symbiose 2012, Винарска изба Братанови
Награда за дизайн на етикет и обща визия на търговската марка - Carpe Diem Rose 2012, Мидалидаре Естейт -1,5 л.
Награда на организаторите в памет на инж.Димитър Динев-за най-голяма подкрепа и принос за развитие на винената култура и фестивал Rose Wine Expo - наградата се връчва за първа година на Катаржина Естейт
 

Последно от Новини

Един живот в рецепти с Антоан Вераст

Кой би сготвил по-добре изискана френска вечеря от един истински французин? Не пропускайте забавното кулинарно приключение, което шеф Антоан Вераст ще ви предложи на 21 февруари, четвъртък.