Начало - Статии и новини - Виноличности - Отиде си Огнян Цветанов
Виноличности
   
Отиде си Огнян Цветанов

25 януари 2016, DiVino

Вчера, 24 януари 2016, внезапно ни напусна Огнян Цветанов.

Един огромен, буден и непримирим ум си отиде. Оги бе ярък, незабравим образ, специфичен човек и задълбочен учен. Следата, която остави в българското вино е незаличима. 

В началото на вдъхновяващото си професионално развитие д-р Огнян Цветанов работи като технолог във винарски изби и като научен сътрудник в Националния институт за изследване и контрол на вината. Има многобройни интересни изследвания върху спектралните характеристики на вината и различни аспекти на микробиологията на виното, отразени в над 50 публикации, някои от които в авторитетното Journal of Wine Research (издавано от Institute of Masters of Wine). Докторската му дисертация е в областта на производството на естествено пенливи вина.

Името на Оги Цветанов се свързва с вина-икони като Maxxima, Sensum, DUX и първото българско ориндж вино Orange Garden.

Навремето през 1990 - 1991 година, когато още никой не говореше за специфика, за тероара на конкретно лозе и изявата му във виното, ние с Огнян Цветанов работехме по един проект; изолирахме щамове от лозето с шардоне в Нови пазар съвместно от различни мъсти в различен период от време, за да го направим уникално вино. Тези щамове сигурно още се пазят някъде. Много, много жалко! Загубихме един добър колега и приятел, една светла Личност!“, сподели Стефан Пирев от Винекс Преслав.

Каролайн Гилби MW: "Моят скъп приятел Оги ще липсва много. Той беше изключителен ментор и учител за мен не само във виното, но и за обичната му България. И истински верен приятел. Той, заедно със своя сътрудник Адриана, постигнаха толкова много, но Оги имаше още толкова да даде. Все още съм в шок, че някой с толкова живо присъствие не е вече сред нас..."

Поклон пред светлата му памет!