Начало - Статии и новини - Новини - Наистина ли има някой, който не желае да има звезди от Мишлен?!
Новини
   
Наистина ли има някой, който не желае да има звезди от Мишлен?!

01 февруари 2018, DiVino

Прочутият гид Мишлен потвърди, че 3-звездният ресторант Le Suquet, във френския град Лагиол, няма да фигурира в изданието за 2018. От Мишлен са уважили искането на собственика и шеф-готвач Себастиен Брас да бъде изваден от престижната класация. Това се случва за пръв път в историята на прочутия червен гид.

През есента на миналата година Себастиен Брас официално обяви, че се отказва от най-високото отличие и поиска Le Suquet да не присъства повече в селекцията с най-добрите ресторанти. Той се мотивира с желанието да се освободи от огромното напрежение около оценката на кулинарни инспектори. „Посещават ви за проверка по два-три пъти годишно, без да знаеш кога. Всяко ястие, което поднасяте може да бъде подложено на инспекция“, споделя Себастиен Брас. Заради безпрецедентното искане, от Мишлен си бяха дали известно време, за да обмислят решението. А то никак не е било лесно, споделя Клер Дорлан-Клозел от Мишлен. „Трудно беше да си представим, че в гида ще присъства ресторант, който ясно е заявил, че не иска“.

„Имам желание да работя, но извън състезанието, в името на най-високото ниво, създало репутацията на заведението ни“, заяви Себастиен след като Мишлен уважи желанието на семейство Брас.

Семейният Le Suquet има 3 звезди от 18 години, а Себастиен е син на прочутия Мишел Брас, създал ресторанта през 1992.

Историята помни няколко подобни, макар и не идентични случаи. През 2005, Ален Сандеренс от парижкия Lucas Carton, се беше отказал от трите звезди в името на по-опростената кухня. Все пак ресторантът продължи да присъства в Мишлен с две звезди. През 2008, Оливие Роленже затвори 3-звездния си ресторант в Канкал с аргумента, че не е вече в нужната физическа форма и желае да споделя кухнята си по по-различен начин.

Le Suquet фигурира и в друг прочут френски гид - Gault&Millau (Го Мийо). Оттам обаче се разграничиха от конкурента си. „Като независима медия, Го Мийо взима свободно решение за селекцията си и не приема отписване по искане на ресторантьорите“, коментира Ком де Шеризе, шеф на Го Мийо, известен като "жълтия гид".

За разлика от Себастиен Брас, друг прочут френски шеф-готвач Марк Вейра беше заплашил наскоро, че ще се оттегли от прочутия гид, ако тази година не получи трета звезда.

Тазгодишната селекция на Мишлен за Франция ще стане известна в началото на другата седмица.