Начало - Статии и новини - Новини - Магията на Прованс през погледа на френски топ сомелиер!
Новини
   
Магията на Прованс през погледа на френски топ сомелиер!

26 юни 2018, DiVino

110 сомелиери и близо 40 представители на лозаро-винарския бранш се събраха в понеделник в Арк-сюр-Аржан, недалеч от Лазурния бряг, за празника на френските сомелиери. По този повод, провансалското издание Вар Матен публикува интервю с носителя на титлата Най-добър сомелиер на света за 1992, Филип Фор-Брак. Акцент в него са вината на емблематичната област Прованс.

Как се възприемат вината от Прованс сред сомелиерите?

Огромната част от провансалските вина са розета и са много достъпни. Хората, които ги обичат са много широко скроени. Ние, сомелиерите, вярваме, че занаятът ни не се състои в това да продаваме вина, които така и така ще бъдат продадени, а да придаваме и допълнителна стойност. Не трябва да робуваме на клишетата, а да гледаме отвъд тях. А и в Прованс, освен розета има страхотни бели и червени вина. 90% от произвежданото вино е розе, но има и други цветове… Белите също дават много добри резултати, червените са достъпни, но има и такива, които са с голям потенциал и могат да отлежават.

Как можете да опишете розетата от Прованс?

Те са изключително разнообразни: нежни, леки, плодови, има такива, в които се долавят подправки, има с по-плътна структура… На границата между Côtes de Provence и Côteaux Varois вината са с повече свежест. В района на Пиерфю вината са по-плътни, а край Фрежюс и край Лонд се усеща влиянието на Средиземно море. Климатът в Прованс е изключително разнообразен и от това се получават много различни тероари, стилове, нюанси. А за нас, сомелиерите, това е възможност да се забавляваме.

Какво е мястото на розетата от Прованс сред големите вина?

В продължение на дълго време, много хора си казваха „розето не е вино“. Пред последните години обаче бяха положени много усилия от страна на производителите и това се вижда много ясно. Днес розетата от Прованс не само, че се смятат за вина, но и показаха, че могат да бъдат големи вина. Достатъчно е да видите широката ценова гама и зрелищния ръст на пазарния дял на розетата. А и провансалският начин на живот също допринася за магията около розетата!

Ако искате да се докоснете до магията на Прованс, заповядайте на Summer Taste: розе и провансалска кухня! Ще опитате десетки супер качествени и дори легендарни розета и то във вкусни съчетания с истински шедьоври от кухнята на Прованс – солени и сладки, по-деликатни или по-пикантни!

По време на събитието ще представим и току-що издадената нова кулинарна книга на шеф Ивелина Иванова - 4 сезона в буркани, майсторски пътеводител в апетитния и уютен свят на домашно консервираните храни, обогатен с вдъхновяващи фотографии. Гостите на Summer Taste: розе и провансалска кухня първи ще имат досег с тази съвременна библия на домашното консервиране. Очакваме ви!

Кога
28 юни, четвъртък

16:00 до 20:00 часа: мини изложение розе & провансалска кухня
18:00 часа: представяне на книгата 4 сезона в буркани

Къде
Пред офиса на Gourmet Publishing, Софарма бизнес тауърс - София, Търговски център, етаж 2

Вход
12 лева във Vintage Club или на място