Начало - Статии и новини - Новини - Испания остава световен лидер по износ на вино, Франция води по стойност
Новини
   
Испания остава световен лидер по износ на вино, Франция води по стойност

12 април 2018, DiVino

С 22,8 млн. хектолитра изнесено вино през 2017 Испания отново е световен №1, сочат данните на Observatorio Español de los Mercados del Vino (OEMV).

На второ място се нарежда Италия, с 21 млн. хектолитра, следвана от Франция, с 15 млн. хектолитра. Франция обаче са нарежда на първо място в стойностно изражение. През 2017 френските производители са изнесли вино на стойност 9 млрд. евро. По този показател на второ място се нарежда Италия, с износ за 6 млрд. евро, а Испания изостава с експорт за едва 2,8 млрд. евро.

Средната цена на литър вино във Франция е 6 евро/л., в Италия – 2,78 евро/л, а в Испания е 1,25 евро/л. Ниските цени на виното в Испания нареждат страната зад Австралия и Чили в стойностно изражение, като само Южна Африка продава виното си за по-малко - средно 1,23 евро на литър.

Ако искате да прецените, кои вина ви допадат повече, заповядайте на Discover.Vino World! На 11 и 12 май, в в Интер Експо Център ще се проведе голямото изложение, което ще представи вина от Европа, Америка, Австралия, Нова Зеландия и Африка, внасяни у нас.