Начало - Статии и новини - Новини - Известен е победителят в Bocuse d’Or България 2017!
Новини
   
Известен е победителят в Bocuse d’Or България 2017!

10 ноември 2017, DiVino

Шеф Никола Николов спечели безапелационно Bocuse d’Or България 2017!

Националната квалификация за най-престижното професионално кулинарно състезание в света се проведе на 9 ноември 2017, в рамките на СИХРЕ в Интер Експо Център София. Помощник на Никола Николов в оспорваната и напрегната битка зад котлоните бе Христо Фильов от екипа на хотел Маринела София, а треньор – Веселин Калев, главен готвач на хотел Рила в Боровец.

Bocuse d’Or е най-престижният конкурс за висша кулинария в света, основан през 1987 от прочутия френски шеф-готвач Пол Бокюз. При провеждането му се прилагат принципите на големите спортни събития, за да се създаде грандиозно шоу с акцент върху готвенето и готвачите. Националната квалификация Bocuse d’Or България се провежда на всеки две години в рамките на СИХРЕ. Състезанието открива пътя на българския кулинарен талант към световната сцена.
Четири бяха участващите в състезанието отбори в тазгодишното издание. Призът за най-добър помощник готвач грабна младата Вероника Савчева, а втора награда получи шеф Петър Атанасов, главен готвач на ресторант Левента в Русе.

Състезанието Bocuse d’Or България 2017 се проведе в открити кухненски боксове, оборудвани по последна дума на професионалната кулинарна техника. За оборудването и продуктите заслугата бе на генералните спонсори AVA-M и METRO България.

На високо ниво беше както организацията от страна на Българската асоциация на професионалните готвачи, така и съставът на журито – негови членове бяха шестима шеф-готвачи с впечатляваща професионална биография: Ян Сминк от Холандия, участник и треньор в Bocuse d’Or, главен готвач в ресторант Librije с три звезди от Мишлен, Йонас Лундгрен от Швеция, носител на сребърно отличие от световния Bocuse d’Or, треньор на Швеция в състезанието, известен с ТВ програмите си за правилно здравословно хранене и фитнес, Анри Доно от Белгия, главен шеф-инструктор в Кулинарната академия HRC, с над 24 години професионален опит в по целия свят, Юг Бутен от Канада, шеф инструктор в Кулинарната академия HRC и шеф-готвач с богат международен и мултикултурен опит, Милен Панев, носител на множество титли от национални и международни състезания, треньор на българския отбор по време на кулинарната Олимпиада в Германия през 2016 в Ерфурт и Андре Токев, основател на Българска асоциация на професионалните готвачи, собственик на ресторант André и телевизионна знаменитост.

Победителят, наложил се с уменията си на Bocuse d’Or България 2017, е на 34 години, а вече има 17 години професионален опит, пет от които е работил с шеф Андре Токев. В момента шеф Николов работи в Evian Resort във Франция –луксозен хотелски, голф и спа комплекс. Пристигнал в София едва в понеделник и имали само две денонощия за тренират „на живо“ с асистента му и с треньора.

„Заложих на по-прости ястия и елементи, които познавам добре,“ сподели Никола Николов. „И все пак състезанието беше много трудно. До последно не знаех дали ще успеем. Тук и бързината е от огромно значение, а и визията…“

Задачата на състезателите беше всеки отбор да приготви предястие и основно ястие от висшата кухня с множество сложни елементи за 5 часа и 35 минути, по строго определен регламент и на базата на зададени предварително основни продукти – в случая балканска пъстърва Морски дар, цяла патица Legacy Brand, патешко магре и патешки дроб.

„Изискванията на Bocuse d’Or са за артистични и сложно изработени ястия“, каза още шеф Николов. „Вкусът е много важен, но и визията, както и работата по изработката, са от голямо значение. Ето, нашата пъстърва с карфиол, морков и земна ябълка звучи семпло, но например елементът земна ябълка е пюре от този кореноплоден зеленчук, с малки кубчета от него вътре, ядка американски орех, всичко увито във фини ленти от същата съставка… За мен тази победа е най-вече голяма отговорност, защото ще представям България на Bocuse d’Or Европа в Торино през юни 2018. А там конкуренцията е огромна. Трябва да направя нещо изключително.
 

Известен е победителят в Bocuse d’Or България 2017! Известен е победителят в Bocuse d’Or България 2017! Известен е победителят в Bocuse d’Or България 2017! Известен е победителят в Bocuse d’Or България 2017! Известен е победителят в Bocuse d’Or България 2017! Известен е победителят в Bocuse d’Or България 2017!
Известен е победителят в Bocuse d’Or България 2017!
Известен е победителят в Bocuse d’Or България 2017!
Известен е победителят в Bocuse d’Or България 2017!
Известен е победителят в Bocuse d’Or България 2017!
Известен е победителят в Bocuse d’Or България 2017!
Известен е победителят в Bocuse d’Or България 2017!