01 февруари 2016, DiVino
Честит Трифон Зарезан!
Тематично (а и обмислено), точно на професионалния ни празник тази година се падна да дадем старта на обратното броене на DiVino Топ 50 - класацията на 50-те най-добри български вина за 2015 според DiVino.
Класацията ни стартира преди пет години, през което време много неща се промениха, ние се променихме, българското вино - също. Нашите вина претърпяха еволюция и сме много щастливи да отбележим, че посоката пак е вярна - стилът не е толкова надъбен, все повече местни сортове участват в купажите, с много от тях се работи усилено на лозето и се постигат видими резултати. Винарните ни отварят врати за винен туризъм, нашите вина получават все по-голямо (заслужено) международно внимание, пък и все повече родно. С други думи има раздвижване на пазара, а това дава повод за един умерен оптимизъм.
Петдесетицата е класация на седем винени професионалисти, съмишленици и колеги в дегустационния екип на DiVino. Тя отразява целогодишната ни работа, която в началото всяка година систематизираме в един списък от вина с доказани качества.
Тази година ще започнем обратното броене с вината от 20-то до 1-во място, а в средата на месеца ще публикуваме и целия списък с Топ 50 български вина. Принципите ни на оценяване са ясни, но е редно да припомним най-важните правила на класацията:
• оценяваме вина целогодишно на дегустации с различна тематика;
• заради фактора пазар изрично условие за влизане в класацията Топ 50 е от съответното вино да има произведени поне 2 000 бутилки;
• от най-високо оценените през годината и най-интересните според нас вина се съставя списък с топ 50-те вина на България;
• при равни точки предимство имат вината с по-добра цена, по-интересните според нас вина (т. нар. Х-фактор) и съответно - онези с по-голяма партида;
• вината си набавяме както от производителите, които ни ги подават за дегустация, така и от търговската мрежа (особено в случаите, когато трябва да се предегустират или за формиране на челната двайсетица);
• седмината дегустатори в екипа на DiVino, определят независимо един от друг своя собствена класация от топ 20 вина, които са го впечатлили през годината, като условието е всяко вино да е от различна българска изба;
• взависимост от съвпаденията в личните класации на седмината от дегустационния екип се оформя един общ списък с 20-те най-добри вина на България;
• всичко започва от нулата, а именно не се взимат предвид никакви по-рано получени оценки и рейтинги и топ 20 се дегустира още три пъти, за да се определи окончателната подредба.
И така, без да губим повече време, ето кои са вината от 20-то до 17-то място:
89 точки
DiVino рейтинг 3
23 лв.
Изба Манастира за първи път попада в Топ 20. Те са нова винарна, която отвори през 2012 година в подножието на Средна гора, близо до с. Лесичово. Имат 30 ха собствени лозя, където освен "обичайните заподозрени" каберне совиньон, мерло, сира, шардоне и совиньон блан, се отглежда мавруд с отлично качество. Работата на винарите от изба Манастира с този сорт е забележителна и освен сериозните червени вина, от тях можете да опитате и меко, плодово розе.
Дегустационна характеристика:
Прозирен керемиден цвят с оранжево-кафеникави оттенъци. Опушен нос с интригуващи йодено-орехови акценти със сушени червени плодове, газена лампа и землиста нотка. Средно тяло, свежо и препечено на вкус с доминиращ все още ванилено-дъбов аромат, който остава и до финала. Виното е в отлична форма за пиене в момента. 4000 бутилки.
90 точки
DiVino рейтинг 3
48 лв.
Катаржина Естейт е добре позната на всички ценители на качествените български вина и разпознаваема със стила си - червените вина са обли, кадифено меки и конфитюрени, а белите - плътни и ароматни. От първата реколта 2006 насам до сега енолози на Катаржина са братята близнаци Свилен и Иван Кисьови, чиито вина неведнъж са украсявали челото на нашата класация.
Виното Chopin Concerto е базирано на два супер успешни сорта - каберне совиньон и сира, обявени за най-продавания червен купаж в света. Нежното му име се дължи на факта, че винарите от Катаржина пускат божествената музика на Шопен на бъчвите (френски барици), в които отлежава. Резултатът говори сам за себе си.
Дегустационна характеристика:
Плътен гранатов цвят с керемидени оттенъци. Развит, атрактивен нос с нотки на печени горски плодове, черни плодове, черен чай и екзотични подправки. Средно тяло със зрели, полирани, велурени танини и сушени горски плодове с черен шоколад. Дълъг, пикантно сух финал със спомен за чай, горски плодове с карамел и печена тиква. 3000 бутилки.
92 точки
DiVino рейтинг 4
29 лв.
Няма как да не започнем представянето на избата Винекс Преслав с тази условност: това е традиционен бял производител от традиционно най-силния район за бели вина у нас. Да видим червено вино с такива качества от Винекс Преслав беше поредната приятна изненада (след реколта 2008 на същото вино) и доказателство, че екипът на винарната, ръководен от Стефан Пирев, е не само амбициозен, но и многофункционален! Сред всички техни вина блестят белият и червеният Rubaiyat на върха на качествената пирамида и след няколко участия на бялото шардоне Rubaiyat в Топ 20 и Топ 10, дойде ред да оценим безспорните качества и на този титаничен червен купаж.
Дегустационна характеристика:
Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc & Merlot & Malbec, цветът е непрогледен - пурпурнорубинен. Топъл, благороден, класен нос със сложни акценти на сухи и свежи цветя, печено месо, кожа, печена тиква и сочни черни плодове. Плътно, сочно, зряло в устата с мощна структура от кадифени, зрели танини и дълъг, подправков финал. Вино със сериозен потенциал за развитие в бутилка. (2016-2021). 4000 бутилки.
Един сортов, фин и елегантен пино ноар, който с доброто си съотношение качество/цена спечели симпатиите на дегустационния екип при първоначалната селекция. Проектът Le Photograph на изба Братя Минкови освен това е добре издържан както визуално, така и концептуално и си струва да отбележим добрата им работа и с останалите сортове от серията - каберне фран, сира и рейнски ризлинг. Чудесна работа на екипа на главния технолог Иван Бакалски.
Дегустационна характеристика:
Типичен за сорта цвят - прозирен рубин. Отличен, съблазнителен нос с нотки на масло и мока, череша с ванилия и кожа. Заоблено и гладко в устата с много добра структура и добре узрели, галещи небцето танини. Живо и сочно до края. Впечатляващо, добро пино ноар. (2016-2018). 13 000 бутилки.
Вайк Уайнс Ви канят на своето юбилейно събитие BANFI & VAYK Wines - на 18 октомври 2024 г. от 16:00 до 19:00 ч. в Esterhasi Restaurant.