Начало - Статии и новини - Новини - Една вкусна година или как да сложим сезоните в буркани
Новини
   
Една вкусна година или как да сложим сезоните в буркани

05 юли 2018, DiVino

Който обича да готви, ще изпита удоволствие и от консервирането.“ пише Ивелина Иванова в най-новата си кулинарна книга 4 сезона в буркани и така обяснява защо съхраняването на храната не е вече само житейска необходимост, а поле и източник на творчество и откривателство.

В над 120 рецепти, илюстрирани с красиви фотографии, е описана една година - с цялата неумолимост на естествения ред, в който зреят плодовете и зеленчуците. Затова и всеки сезон идва със собствените си вкусове. Пролетта е за ягодите, черешите и вишните, лятото ухае на праскови, а есента - на домати, ябълки и чушки. За зимата остава правенето на колбаси.

Консервирането от хилядолетия е част от човешката кулинарна култура и никога не е спирало да се променя. В 4 сезона в буркани любознателният готвач ще открие класически родни рецепти, познати в цялата страна, но и такива, които се приготвят само в определени региони. Не е пренебрегнат и опитът на останалия свят. Подборът на продуктите, разбира се, е съобразен с българското агробиоразнообразие, но за удоволствие на експериментаторите са включени и някои екзотични продукти, които се намират лесно у нас.

4 сезона в буркани, издадена от Gourmet Publishing, не е само книга с рецепти – с нея се усвояват основни готварски техники за съхраняването на храна. Техните принципи са описани в уводния раздел, където се проследява и историята на консервирането. Така книгата всъщност е ценен кулинарен справочник, който заслужава да се предава през поколенията домашни готвачи. А защо само домашни – дори професионалистите има какво да научат.

Ивелина Иванова е автор на много кулинарни книги, шеф-готвач на сайта за модерно хранене МЕНЮ и основател и водещ преподавател на Кулинарно училище МЕНЮ. Успешната ѝ кариера е резултат от неуморна работа в изучаване, прилагане и преподаване на традиционни и съвременни похвати на готварското изкуство, а също и на вроденото ѝ умение да съчетава техники и продукти, така че да създава хармонични комбинации - истинско удоволствие за всеки ценител на добрата храна.

 

 

Други книги на Ивелина Иванова:
Любими български рецепти
/ 100 Bulgarian Dishes
Домашен хляб

50 постни рецепти

50 неустоими десерта
50 бързи рецепти
Вкусове от близо и далеч
Стари градски рецепти