Начало - Статии и новини - Новини - Днес официално бяxа връчени медалите от Concours Mondial de Bruxelles
Новини
   
Днес официално бяxа връчени медалите от Concours Mondial de Bruxelles

01 юни 2016, DiVino

Бодуен Аво, председателят на Concours Mondial de Bruxelles пристигна днес, за да връчи официално наградите на отличените 50 български изби от тазгодишното издание на най-голямото европейско състезание за вина. 23-ото издание на конкурса се проведе между 29 април и 1 май 2016 в Пловдив. Меглена Михова и Кристоф Сепулведа, собственици на Probegex – партньорите на конкурса за България, също бяxа сред официалните лица на церемонията и представиxа наградените изби.

"България трябва да се гордее с винената си култура. Медалите на Concours Mondial de Bruxelles са мощен маркетингов инструмент. Надявам се, че всички медалисти ще се възпозлват и като цяло ще продават повече българско вино по света", коментира Бодуен Аво, председател на конкурса.

45% от наградите за България са златни медали, което е прецедент в над 20-годишната история на Concours Mondial de Bruxelles.

"Успеваемостта на България е по-голяма от тази на страни с традиции в производството на вино", отбеляза Меглена Михова от Probegex и допълни още, че "България показа огромен потенциал. Важно е какво ще правим с този потенциал оттук насетне".

Наградените български вина ще бъдат представени от Concours Mondial de Bruxelles пред търговци на вино и винени журналисти в Хага на 15 юни 2016, в Брюксел на 16 юни 2016 и в Рим на 23 юни 2016. Всяко едно от трите събития ще завърши с дегустация.

В престижната надпревара тази година в Пловдив участваха рекорден брой (70) винопроизводители от страната ни, с 257 мостри. За медали се бореха близо 9000 вина от над 50 държави в света. Българските вина грабнаха общо 109 медала: 58 сребърни, 47 златни и 4 големи златни (Grand Gold) медала. Ето и пълният списък.