Начало - Статии и новини - Новини - Да живееш по италиански!
Новини
   
Да живееш по италиански!

22 ноември 2017, DiVino

Да живееш по италиански е начин на живот, познат из целия свят. У нас също е любим на много хора. Това е и мотото на второто издание на Седмицата на италианската кухня по света, от 20 до 26 ноември 2017. България също е част от инициативата на Министерството на външните работи и международното сътрудничество на Италия, с подкрепата на Министерство на политиките на земеделие, храни и гори.

Акцент през тази година е поставен върху съчетанието между висша кухня и качествено вино – идея, която беше илюстрирана по чудесен начин в Cinecitta Osteria Italiana. Съвсем по италиански, домакините от Италианската търговска камара и Посолството на Италия в България пресъздадоха духа на този прословут живот по италиански или #VIVEREALLITALIANA. Всъщност философията на италианската кулинария се основава на използването на качествени продукти с ясен и гарантиран произход. Това е и концепцията на Cinecitta Osteria Italiana, която онагледи по чудесен начин духа на #ItalianTaste.

Президентът на Италианската асоциация на сомелиерите в България, Маурицио Ферери, дългогодишен вносител на италиански продукти с високо качество, представи съчетанието между висшата кухня и качественото вино в рамките на борбата с имитацията на италиански продукти. Домакин на уоркшопа Италианският вкус - връзката между територия, качество и талант беше ресторант Social Cafe.

Именно качествените продукти с гарантиран произход, регионалната автентичност и кулинарното майсторството са и основни критерии в конкурса „Посланик на вкуса 2017“, проведен в рамките на Седмицата на италианската кухня по света. Заключителната вечер на конкурса бе организирана на 23 ноември от Италианския културен институт съвместно с Кулинарна академия HRC. В просторните и модерно оборудвани помещения на академията на столичния бул. Цар Борис ІІІ 59, гостите имаха възможност да проследят приготвянето на трите рецепти финалисти на софийските ресторанти Leo´s Il Rustico, De Gustibus и La Rocca и тяхното награждаване.

Основна цел на второто издание на Седмицата на италианската кухня е опазването на продуктите със защитено наименование – предизвикателство, което е особено актуално на фона на множащите се продукти от неиталиански произход, чиито имена обаче приличат на италиански марки. Седмицата на италианската кухня има за цел още: насърчаването на регионалните еногастрономични туристически маршрути; специално внимание към хотелиерския и ресторантьорски сектор за разработване на дългосрочни партньорства между италиански и местни готвачи; подкрепа на кандидатурите на традициите на неаполитанските пицари и на местността Хълмовете на Prosecco Valdobbiadene, като част от културното наследство на ЮНЕСКО. Не на последно място, подкрепа на местните продукти от районите, засегнати от земетресенията в Италия.

Италианските традиции в опазването на продуктите със защите наименование бяха представени и по време на току що приключилото седмо издание на DiVino.Taste. За връзката на винопроизводителите от Северна Италия с богатата местна история и култура разказа с дегустация Алберто Дзенато, собственик и второ поколение уайнмейкър на Изба Zenato.