Начало - Статии и новини - Виноличности - Галя Нифору и Константинос Лазаракис - пет години по-късно или какво да очакваме на BIWC 2016
Виноличности
   
Галя Нифору и Константинос Лазаракис - пет години по-късно или какво да очакваме на BIWC 2016

DiVino: Пето юбилейно издание... Честито! Вярвахте ли, че ще стигнете до тук когато започнахте?

Галина Нифору: Благодаря! Нашият проект стартира точно преди пет години. След дълги размисли, решихме, че можем да поемем риска и да работим за позиционирането на нашия регион като едно цяло. Защо като едно цяло? Ами защото това моментално води до повишавне на имиджа и на отделните страни в него, ако се справим добре. Трябваше да покажем кои сме – да разкажем за нашите балкански местни сортове, истинска винена съкровищница за целия винен свят, да ги открием за себе си и за другите. Обръщайки поглед назад, мисля че се справихме. Тази година имаме участници вече от абсолютно всички балкански страни, включително и Албания и Босна и Херцеговина, които сами ни потърсиха. Много чужденстранни журналисти вече се акредитираха за събитието и с интерес следят и ще отразят новините за "най-доброто вино на Балканите”. Освен тази престижна награда и наградата за Трофеите в отделните категории, всеки спечелен медал също носи много. Това мога да го кажа, защото избите,, звоювали медали от BIWC с желание поставят стикер с медалите си от конкурса на бутилките си. Това може само да ни радва.

Константинос Лазаракис: Е, никога не се стартира нещо, вярвайки, че то ще приключи след година-две, но ако се обърнеш пет години назад и видиш как това, което си обичал става все по-силно и по-силно, тогава чувстваш удовлетворение. Но също така чувствам, че има още път да бъде изминат. BIWC все така си е нашето детенце - на мен и на Галина!

DiVino: Имаме ли едни по-обединени Балкани във виното сега след пет години?

Г. Н.: Със сигурност да! Има ли по-ценно нещо от това да познаваш съседите си и да си в добри приятелски отношения с тях? Дълго време тук на Балканите бяхме изолирани. Със задоволство мога да кажа, че допринесохме това да се промени. Всички виждат колко голям е напредъкът на избите от региона; всяка една страна успешно извървя пътя си за модернизация и на лоза и на изби; качеството на балканските вина е много добро. Това го казват членовете на нашето жури, които всяка година каним, а те както знаете са топ специалисти от целия свят. Ето и тази година ще имаме четирима Masters of Wine от Япония, САЩ и двама от Гърция. Да се надяваме и България скоро да има своя първи Master of Wine.

К. Л.: Сигурен съм, че вече има доста xора във и извън Балканите, които смятат, че балканско вино вече се отнася до специална категория вина. Мисля още, че (особено за винения сектор) мотото "united we stand, divided we fall” (английска перифраза на нашето "съединението прави силата" - бел. авт.) се отнася с пълна сила. Особено като си малка държава, която произвежда малки количества. В много отношения балканските държави са късметлии, че са част от Балканите.

DiVino: Колко са новите изби тази година и от кои страни?

Г. Н.: Имаме над 30 % нови изби, което е чудесно, защото на много от тях дори не сме изпращали покани, а те сами се записват. Балканите препознаха своето винено събитие и това може само да ни радва. След като Сърбия подели Гранд Трофея миналата година с България, имаме много засилено участие от Сърбия. Това означава, че всички следят с огромен интерес резултатите и очакват най-доброто класиране за себе си. Не е ли много вълнуващо, да сме заедно след толкова години разделение?

К. Л. Това се променя всяка следваща минута, даже в последните дни на състезанието, но имаме не само нови винарни, но и както каза Галина - нови държави-участнички, като Босна и Xерцеговина, Албания и (изненадващо) Израел като страна-партньор.

DiVino: Ще бъдат ли Балканите заедно и като политика, как смятате?

Г. Н.: Защо да не бъдат. Нужни са идеалисти като нас, няма невъзможни неща. Мисля, че нещата са много по-добре от преди. Няма какво да делим, имаме само да спечелим, ако сме заедно.

К. Л.: Не съм сигурен дали това ще се случи и дали изобщо има значение. Във всеки случай винарите страxотно се справят през цялото време в умението си да заобикалят политиците, вместо да ги подменят!

DiVino: Пожелаваме ви още пет пъти по пет юбилея, но в краткосрочен план - какво очаквате да се случи през следващите пет години?

Г. Н.: Много благодарим за пожеланията и за това, че екипът на DiVino е с нас от самото начало и ни подкрепя. Имаме щатието и тaзи година двама представители на международното жури да бъдат от медиата – Вие и Вили Гълъбова. Пожелавам ви достойно да представите България, да разказвате в неформална обстановка за качествата на българското вино на своите чуждестранни колеги и да ги насочвате по време на фестивала какво да опитват. За следващите пет години моите очаквания са смели. Искам да започнем с представянето на наградените вина на различни ключови пазари пред търговци, журналисти и вносители, очаквам да се случи тази ротация на събитието, макар че е изключително трудно с логистиката, да направим балканските вина визитна картичка на нашия регион.

Желая на българските изби отлично представяне на петото юбилейно издание на Балканския международен винен конкурс и фестивал 2016, желая им да установят приятелски взаимоотношения с колегите си от Балканите и защо не и да помислим за общ балкански винен бранд? Много предизвикателства за следващите 5 години. Ще ви очакваме на 28 и 29 май в Гранд Хотел София на истинска Балканска винена фиеста!

К. Л: Биx искал да има повече винари, които виждат BIWC не само като платформа за промотиране на собствените си вина, но и като система, която им помага да произведат по-добри вина. Цялата информация е налична, сервирана пред очите (и носовете) на всички гости - xората просто трябва да се вгледат по-внимателно във вината, които са очаровали нашето жури и тенденциите, които резултатите от този конкурс задават.

Научете повече за пълната програма на фестивала и конкурса, които ще се проведат между 26 и 29 май 2016 в Гранд Xотел София. Очакваме ви!