Начало - Статии и новини - Дегустационни репортажи - Българското мерло: евтино и скъпо
Дегустационни репортажи
   
Българското мерло: евтино и скъпо

19 април 2010, Ясен Захариев

Да се открият и опишат качествата на българското мерло от ниския ценови клас е същото като да описваш средностатистическия български гражданин. Погледнеш ли ги отвисоко, сякаш всички си приличат и няма нищо забележително в тях; борят се за оцеляване на всяка цена в кризите – климатични и икономически, често пъти носят бъчви (или дрехи) втора употреба, поназнайват чужди езици, но винаги ги говорят със силен роден акцент и тотално объркана граматика. Приближиш ли се обаче, може да откриеш някои интересни качества и различия. Например амбиция. Амбиция да бъдат нещо повече от “средностатистически”, дори амбиция да бъдат нещо повече от българи. Амбициозните и евтини вина обаче, почти всички, се характеризират с една своеобразна грубост. Подобно мутри, които се преструват на бизнесмени; българи с развален френски, които се правят на французи. Често пъти, подобно на напомпани с анаболи мускули, зад натрапчивия дъбов костюм изкачат груби и непропорционални танини. Липсва финес и хармония, но затова пък има много сила. Пазарът обаче е необятен и за тези вина също има купувачи. Ако си представим една чета от темпераментни брадясали хайдути в задимена механа, то те вероятно пият точно такова мерло под 10 лв.

Има обаче и друг тип евтини мерла. Те не се амбициозни, а далеч по-скромни. Не носят дъбови костюми, доста по-слабички са телесно, но затова пък са много по-свежи и плодови. Те са нещо като средностатистическия български интелектуалец. Знаят къде се намират и колко струват. Отказали са се от преструвката, както и от емиграцията в Америка. Този модел на мен ми е по-симпатичен. Това, което ми се иска да се случи с този персонаж на мерлото в бъдеще, е да натрупа повече качества така, че да стане по-хармоничен и отворен. Затворени са за сега, дума да няма. Не на последно място това мерло трябва да стане и по-издръжливо. За мен повечето от евтините мерла, които опитах демонстрираха умора – от цвета до послевкуса.

Древните гърци са казвали, че хубавите неща стават трудно. Това разбира се е валидно и днес, но можем да го кажем и по друг начин: хубавите неща струват скъпо. Не всяко скъпо българско мерло е хубаво, но пък хубавите български мерла, поне от последната дегустация, категорично не бяха в категорията “около 10 лв”. В края на миналото хилядолетие моя близка – българска техноложка, живееща и работеща в Калифорния, представи България пред местен спец така: “Едно от най-добрите места в света за отглеждане и правене на мерло”. Не съм чак дотам специалист, за да взема отношение към това твърдение, но има един лозов масив в село Еленово, който може да послужи в подкрепа на тезата. И не само там. Приятно е да усещаш във виното потенциал. А в българското мерло определено го има. Никога не съм бил съгласен с виждането, че мерлото е “лесно вино” и от тази гледна точка не мога да понасям префърцуненият главен герой “мерлофоб” от нашумелия филм “Отбивки”. Мекота и заобленост, елегантност и хармония, зрялост и дължина; това са все неща, които се откриват в добрите образци на българско мерло и които определят високите им оценки. Разбира се не трябва да се забравя, че хубавите неща струват скъпо, без значение дали сме в България или където и да било другаде по света.

Напомняме ви, че мерлата, които ви представяме тук са подредени по DiVino рейтинга, който са получили на сляпа дегустация от комисия в състав Ефросия Благоева, Юлия Костадинова, Димитър Николов, Емил Коралов и Ясен Захариев.

Подбрани са по регионален принцип, където региона е обособената от нас подзона на Горнотракийската низина - Източна Тракия (обхваща земите на изток по река Стряма, река Марица и на юг от Поповица).

Конкретните оценки на вината можете да видите в "Оценки и награди".

Elenovo мерло 2006 Едоардо Миролио

Solitaire мерло 2007 Домейн Бойар

BIN 41 мерло 2007 Санта Сара

Ross.Idi мерло 2008 Николаево винярдс

ЕМ мерло 2007 Едоардо Миролио

XR мерло 2006 Домейн Бойар

Boyar мерло 2009 Домейн Бойар

Marvin's мерло 2006 Марвин

Damena мерло 2009 Домейн Менада