Начало - Статии и новини - Новини - България се готви за най-престижното кулинарно състезание в света!
Новини
   
България се готви за най-престижното кулинарно състезание в света!

01 ноември 2017, DiVino

На 9 ноември 2017, ще се проведе Bocuse d’Or България – изключително интересната, напрегната и атрактивна национална квалификация за най-престижното професионално кулинарно състезание в света. Състезанието ще бъде в зала 6 на Интер Експо център в София, като част от GastronomiX 2017 в рамките на СИХРЕ.

В първия ден на GastronomiX – 8 ноември, сряда, от 16 часа ще се състои официалното откриване на събитието и пресконференция – организаторите (Българска асоциация на професионалните готвачи и Gourmet Publishing) ще представят събитията на форума и ще бъде обявен регламента на Bocuse d’Or България, състезателите и състава на журито.

Bocuse d’Or, най-престижният конкурс за висша кулинария в света, е основан през 1987 г. от прочутия френски шеф-готвач Пол Бокюз и прилага принципите на големите спортни събития, за да създаде грандиозно шоу с акцент върху готвенето и готвачите.

Българската национална квалификация Bocuse d’Or се провежда на всеки две години в рамките на СИХРЕ. Първото издание беше през 2011 година, а победители досега са: Петър Николов и Михаил Николов (2011), Петър Петров и Никол Цветанова (2013), Антонио Иванов и Симеон Николов (2015). Състезанието дава път на българския кулинарен талант към световната сцена на висшата кулинария.

Отборът победител в Bocuse d’Or България 2017 ще получи правото да участва в престижните европейски квалификации на Bocuse d’Or в Торино през 2018.

Състезанието се състои от отборно приготвяне на изискано меню от висшата кухня за определено време, на базата на зададени предварително основни продукти и по строго определени правила. В състава на всеки отбор влизат треньор, шеф-готвач и коми-шеф.

На Bocuse d’Or 2017 участие ще вземат 4 отбора. 

Всеки отбор има 5,35 часа за работа, а основните продукти са: балканска пъстърва "Морски дар", цяла патица Legacy Brand, патешко магре и патешки дроб.

Подробният регламент на Bocuse D’Or може бъде разгледан тук.

Състезанието се провежда в открити кухненски боксове, оборудвани по последна дума на професионалната кулинарна техника. За оборудването и продуктите дължим специални благодарности на генералните спонсори AVA-M и METRO България.

Състезателите ще бъдат оценявани от професионално жури на най-високо ниво. Ето и състава на журито за Bocuse d’Or България 2017: Ян Сминк – Холандия; Йонас Лунгрен – Швеция; Анри Доно – Белгия (HRC Кулинарна академия); Юг Бутен – Канада (HRC Кулинарна академия); Милен Панев – България; Андре Токев – България.

Награждаването ще се проведе в същия ден, 9 ноември, от 17 часа.

Достъпът на публиката до състезанието е свободен за посетителите на СИХРЕ, а за вход в Интер Експо център по време на изложението може да се регистрирате онлайн или да заявите покана на организаторите.

Организатори и идеолози на GastronomiX са Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ) и Издателство Гурме, а генерални спонсори на събитието са AVA-M и МЕТРО България.