Начало - Статии и новини - Новини - Броени дни до GastronomiX PRO 2017 – готвим бъдещето!
Новини
   
Броени дни до GastronomiX PRO 2017 – готвим бъдещето!

07 ноември 2017, DiVino

Една седмица преди началото на DiVino.Taste, в София предстои единственият у нас професионален кулинарен форум за готвачи и ресторантьори. GastronomiX PRO 2017 ще се проведе за втора поредна година в рамките на СИХРЕ (Специализирано изложение за хотелско, ресторантско, кетъринг и СПА оборудване) в Интер Експо Център на 9 и 10 ноември 2017, четвъртък и петък.

Генерални спонсори на събитието са AVA-M и МЕТРО България.

В първия ден на GastronomiX – 8 ноември, сряда, от 16 часа ще се състои официалното откриване и пресконференция – организаторите (Българска асоциация на професионалните готвачи и Gourmet Publishing) ще представят GastronomiX PRO и другите събития на форума, а от 17:30 ще бъде предложен коктейл.

GastronomiX PRO е кулинарен форум за професионалисти, в който талантливи и утвърдени български и световни авторитети в професионалната кухня и ресторантьорството предават знанията и уменията си на свои по-млади колеги. Включва майсторски класове на световни и български шеф-готвачи и експерти, а също и презентации с демонстрационно готвене на различни теми. Изграждащите се готвачи и ресторантьори имат уникалния шанс да почерпят идеи и опит от признатите професионалисти.

Чуждестранни лектори в това издание са Ян Сминк от тризвездния ресторант Librije, който заедно с колегата си Марк Плахе ще представи вкуса на Холандия с помощта на видео и приготвяне на 12 различни хапки, и д-р Джон Дънинг – бивш тренинг мениджър на Gordon Ramsey Holdings и преподавател в Sheffield Hallam University, гост на Кулинарна академия HRC – той ще говори по темата Ресторантите и обслужването - ретроспектива и бъдещи тенденции.

Лектори са и утвърдени таланти сред българските шеф-готвачи: темата на Георги Бойковски от Космос е Новата българска кухня със старите български продукти; Милен Панев, Милен Златев и Владимир Тодоров ще представят интересни fine dining техники; топ-сладкарите Ради Стамболов и Борислав Екзархов са избрали да демонстрират Шоколад - част от забележителния им авангарден проект Трансформации; Светозар Георгиев от Auberge d'Hermance в Женева ще покаже идеи и техники за приготвяне на различни ястия и степени в менюто от едни и същи сезонни продукти, а Ивайло Димитров, шеф-готвач на ресторант Опиум в Русе, ще запознае аудиторията с особеностите на дунавската регионална кухня.

Някои от най-успешните и опитни наши професионалисти ще направят интересни демонстрации в бизнес зоната на зала 6 в Интер Експо Център. Димо Димов ще твори магии с гъши дроб и патешки деликатеси на Délicieux, на Петър Николов му предстои да се отдаде на японската кухня с качествените продукти на Kikkoman, а Борислав Асенов има задачата да покаже предимствата на машините за сухо зреене на месо Robusta.

Форумът е създаден с мисъл за бъдещето на кулинарията и ресторантьорството в страната ни – основната цел е да се даде възможност на изграждащите се готвачи и ресторантьори да получат идеи, нови знания, умения и вдъхновение, за да овладеят по-горни нива в професията.

Организатори и идеолози на GastronomiX са Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ) и Gourmet Publishing.

Достъпът за всички събития от GastronomiX 2017 е свободен за посетители на СИХРЕ, а за вход в Интер Експо център по време на изложението може да се регистрирате онлайн или да заявите поканата на организаторите.

Програма на GastronomiX Pro 2017

9 ноември, четвъртък
Майсторски класове

10:30 – 12:00 д-р Джон Дънинг, бивш тренинг мениджър на Gordon Ramsey Holdings и преподавател в Sheffield Hallam University:
Ресторантите и обслужването - ретроспектива и бъдещи тенденции

12:30 – 14:30 Георги Бойковски, шеф-готвач на ресторант „Космос“ в София:
Новата българска кухня със старите български продукти: предимствата и плодовете на родния тероар
14:30 – 16:00 Светозар Георгиев, Auberge d'Hermance в Женева (1* Мишлен):
Идеи и техники за приготвяне на различни ястия и степени в менюто от едни и същи сезонни продукти

10 ноември, петък
Майсторски класове

10:30 – 12:00 Ян Сминк и Марк Плахе, ресторант Librije, Холандия (3*** Мишлен):
Вкусът на Холандия в дванайсет хапки

12:30 – 14:00 Ивайло Димитров, шеф-готвач на ресторант „Опиум“ в Русе:
Класически и модерни ястия от дунавската регионална кухня

14:30 – 16:00 Милен Панев, Милен Златев и Владимир Тодоров:
Файн дайнинг техники

16:30 – 18:00 Ради Стамболов и Боби Екзархов:
Трансформации: шоколад

Демонстрации
11:30 – Délicieux, гъши дроб и патешки деликатеси – Димо Димов
13:30 – Kikkoman, ВК Комерсиал – Петър Николов
15:30 – Robusta, машини за сухо зреене на месо & ViVenda – Борислав Асенов