Начало - Статии и новини - Новини - Андре Токев в търсене на Кулинарното наследство на България
Новини
   
Андре Токев в търсене на Кулинарното наследство на България

30 юли 2018, DiVino

До 30 септември продължава изпращането на автентични рецепти за конкурса Кулинарното наследство на България. Инициативата на Метро България в партньорство с Българската асоциация на професионалните готвачи е в подкрепа на оригиналната българска съкровищница от традиционни храни, а DiVino и Меню са медийни партньори.

Как може да се участва?

Рецептите се изпращат през специален формуляр до 30 септември 2018. Всички любители на самобитната българска кухня от страната и целия свят, общини, читалища, организатори на кулинарни фестивали и ресторанти ще могат да се включат в конкурса Кулинарното наследство на България като изпратят автентични рецепти на традиционни български ястия.

Условията на конкурса изискват рецептите да се отличават с оригиналност и автентичност. Те трябва да са типични за даден регион, да се приготвят с характерни за региона локални продукти, подправки и сосове, а традицията за приготовлението им да се предава от поколение на поколение.

Участието в Кулинарното наследство на България включва и споделяне на информация за традициите и обичаите по местата, откъдето произхожда изпратената рецепта.

Водач на тази кулинарна експедиция ще бъде един от най-известните български шеф-готвачи - Андре Токев, откривател и популяризатор на българската кулинарна традиция, посветил повече от 20 години на търсенето и опазването на автентични български рецепти. Андре успешно свързва отдадеността на професионалната кухня с интереса към историята на храната. Тази връзка между минало и настояще го кара да търси стари рецепти, за да им вдъхва нов живот. За трета поредна година продължава и телевизионно пътешествие Ловци на храна, с което той преоткрива забравеното кулинарно наследство на България.

А пътешествието в историята на храната не спира да го изненадва. В търсене на корените на българската кухня, изследователското любопитство го води отвъд традиционната балканска кулинария – към кулинарното наследство на Тракия и Рим. Както например кускусът, който идва по българските земи от Мароко. В село Рибново експедицията Ловци на храна вижда как местните хора правят кускус на ръка – малко по-едър от мароканския или от този в Тунис или Алжир. Римляните също са правели свое подобно ястие, но с по-големи топчета, наречени глобули. За нас остава загадката дали традицията да се подготвя тази тестена храна, е била пренесена първо от римляните отвъд Средиземно море, за да се върне впоследствие на Балканите и озове в Рибново, с променена технология на приготовление.

В историята на кулинарията често настъпват интересни промени. Преди столетие в България традиционно са се отглеждали повече овце, отколкото прасета и затова свинско се е консумирало по-малко. Ето защо, ако се върнем 100 години назад, ще видим, че кебапчетата и кюфтета са били не от свинско, а от овче месо, разказва Андре. Лещата например, е храната на римските легиони, останала и до днес по нашите земи. Именно тя, според Андре, е една от традиционните гозби за Балканите, отпреди османската епоха. Богата на протеини, тя се превръща в основна храна за римските легиони и остава по нашите земи до появата на боба. Историята се променя, а с нея храната и кулинарията. Днес бобът, който доминира на Балканите от поне 150 години, се приготвя по много и различни начини дори само в България, казва Андре.

12 от най-добрите рецепти, изпратени за конкурса, ще бъдат приготвени от Андре Токев и техните откриватели в кулинарната МЕТРО Академия и заснети в специален видео сериал, а впоследствие издадени в кулинарна книга и кулинарен календар. Предвидени са и още сериозни награди за участниците в конкурса!