Начало - Статии и новини - a static page - Как оценяваме ресторанти
a static page
   
Как оценяваме ресторанти

02 февруари 2010

Всички заведения, включени в DiVino, са подбрани от представители на редакцията и като такива не могат да бъдат обект на рекламни и търговски договорки. Заведенията в DiVino представляват селекция, а не просто справочник с адреси и телефони за резервация.

Това обаче не пречи всеки един от вас, читателите на DiVino, независимо дали сте професионалисти или любители на виното и добрата храна, да ни препоръчвате предпочитани от вас места. Много вероятно е те да попаднат в селекцията на DiVino, но само след като бъдат одобрени от редакцията.
Читателите на DiVino имат възможност да поставят сами своята потребителска оценка за всяко от заведенията в DiVino.

Никога не е лесно да се оценяват впечатления свързани със сетивата, без да се стига до основното противопоставяне "харесва ми" / "не ми харесва". Още по-сложно е това в област като виното и кулинарията, където усещанията са подвластни на личния вкус.

При подбора на заведения в DiVino преди себективната оценка сме вкарали обективен критерий, чрез който се опитваме да направим първоначалния подбор.
Най-важният елемент при подбора на заведенията в DiVino е виното и отношението към него. Един ресторантьор, който има претенции и се стреми към по-високо ниво трябва да разполага с подходяща селекция, вкючваща вина от местни и чужди производители на адекватна цена.

Заведенията в нашата селекция по презумпция нямат безразлично отношение
към виното. Основен критерий за всички категории е количеството и разнообразието на предлаганите винa, без обаче броят да се превръща в самоцел.

Като първи обективен критерий, едно заведение да бъде включено в селекцията на DiVino, е да има най-малко 25 вина в листа. По отношение на предлаганата храна от значение е качеството на продуктите. Отдаваме приоритет на местата, където се работи изключително с пресни и сезонни продукти.

За категорията "1 чаша" заведението трябва да разполага с най-малко 50 вина, които да се предлагат в адекватни чаши и да са представени по подходящ начин във винения лист. От значение е и разнообразието на производителите. По отношение на храната, обръщаме внимание на същите детайли, както в най-общата категория, но тук вече значение има и обслужването. Доброто обслужване и обстановка не означават непременно издокарани сервитьори и съмнително луксозна атмосфера. Най-важното е обслужващият персонал да е компетентен, без да прекалява в демонстрирането на знания, а клиентите да се чувстват удобно.

За категорията "2 чаши" виненият лист трябва да съдържа най-малко 100 вина, да е добре подреден, а изборът на вино да има ясна концепция. Чашите също трябва да са подбрани адекватно, както и да има човек, който компетентно да предлага вината. Що се отнася до храната, обръщаме внимание на същите детайли както в първите две категории, но значение има и почеркът на готвача, използването на кулинарни техники и обработката на продуктите.

За категорията "3 чаши" виненият лист трябва да включва най-малко 150 вина, от поне пет различни държави. Освен, че трябва да отговаря на критериите за предходната категория, заведението трябва да се отличава със собствен стил на най-високо и постоянно ниво. Защото както знаем нивото се изгражда с години, поддържа се много трудно, а в същото време може да се срине за един ден.