Начало - Статии и новини - Винени области - Южна Африка
Винени области
   
Южна Африка

03 февруари 2010, Ефросия Благоева

История

Винарството на Южна Африка датира от преди три века, когато холандска компания, търгуваща с подправки, построила форт за продоволствия на нос Добра Надежда. Мястото се явявало на половината път между Холандия и Индия. Командващият форта Яан ван Риййбеек, който имал за задача да осигурява прехраната на служителите по време на тяхната спирка, получил поръчение да посади лозе и да направи вино, като допълнение към менюто. Първите сортове - шенин блан и александрийски мускат, били донесени от Франция, а първото смачкано грозде е от реколта 1659 година и е записано нагледно в дневника на капитана с дата 2 февруари. Тридесетина години по-късно в Константия вече имало 7 500 дка лозя. Правело се главно десертен мускат, който бил ценен в Европа и особено в Британия, докато филоксерата не унищожила насажденията. В началото на 1900 година били засадени 80 милиона лози от сорта сензо, избран заради високите му добиви. Следва период на производство на огромно количество нискокачествено вино с драстично ниски цени и без особена реализация. Много от лозята били изкоренени, а от останалите се произвеждало основно бренди, подсилени вина и... вино за износ в цистерни.

KWV

През 1918 година се създава може би най-големия в света кооператив – Kooperatieve Wijnbouwers Vereniging van Zuid-Afrika (KWV), обединяващ всички винопроизводители на Южна Африка. За няколко десетилетия KWV контролира изцяло производството, продажбите, износа и вноса на вино и на практика спира развитието на винената индустрия с крайно рестриктивна политика. След приемане на нови закони през 1980 година са развити нови сортове и нови райони за отглеждане на лозя. Създадени са повече от 500 частни винарни, използващи най-съвременни технологии за производство на висококачествено вино. KWV вече не съществува като регулаторен орган, но продължава да владее 25% процента от квотата за износ на вино и алкохол.

География, климат и почви

Лозарството и винарството на тази страна са концентрирани в южната част на областта Cаap. Югозападната част на района се отличава с доста по-свеж климат, отколкото се предполага за тази географска ширина. Атлантическият и Индийският океан, както и студеното течение Бенгела, което идва от Антарктида и следва брега на север, оказват силно влияние на климатичните особености. Като цяло климатът прилича доста на този в Средиземноморието с тази разлика, че сезоните тук са противоположни на европейските. Основните валежи падат между май и август. През януари започва лятото, активният сезон на гроздобера е в периода февруари - април. Обикновен лятото в тази част на Южна Африка е топло и дори много топло в централните райони, зимата е мека, а сланите редки. Гроздето в най-топлите места на Cаap страда от горещините и често узрява прекалено бързо, но ако дъждовете паднат в подходящия момент и в достатъчно количество, проблеми няма. Затова и напояването тук е необходимо и оправдано. Почвите варират изключително много не само в югозападната част на Cap, но и в рамките на различните лозя на една и съща област. Пясъчните почви с гранитни скали се срещат в крайбрежните райони, а в равнините и долините преобладават пясъчни и силно плодородни почви.

Сортове

Преобладаващите сортове в Южна Африка са бели, но през последните години усилено се засаждат и червени. Основните бели сортове са шенин блан (наричан тук steen), александрийски мускат (известен като hanepoot), коломбар, совиньон и кейп ризлинг. Напоследък се наблюдава сериозен подем на шардонето. Най-разпростреният шенин блан се използва за широка гама вина, като се започне от сухите бели вина с подчертано жив характер (ферментирали при ниска температура) и се стигне до полусухите, сладките и понякога ботритизирани вина. При червените основни сортове са сензо, каберне совиньон и пинотаж (кръстоска между сензо и пино ноар от 1926). През последните години все по-популярни стават шираз, мерло, каберне совиньон и пино ноар. Освен пинотаж (пуснат на пазара през 1961) има още пет кръстоски, но единствено тази между сензо и пино ноар успява да се наложи на международната сцена като сорт, а също и символ на южноафриканското вино.Отглеждат се още каберне фран и сензо, като сензо най-често участва в купажи. Както в Америка и Австралия, най-често вината се предлагат с името на сорта, като производителят заема важно място върху етикета.

Наименования

През 1973 в Южна Африка се въвежда системата на вината с произход или Wines of Origin (WO) и лозята се разпределят в няколко официални региона (regions), дистрикти (districts), зони (wards) и изби (estates) в низходящ ред според площта. Системата WO отделя по-специално внимание на сорта. За да се изпише само един сорт върху етикета, той трябва да представлява най-малко 75% от виното и 85 %, ако виното е за износ. Когато върху етикета е отбелязана година, отново 75 % от съдържанието на бутилката трябва да е от тази реколта и 85 %, ако виното е за износ в ЕС. Всяка бутилка вино в търговската мрежа има специален номер, който позволява да се проследи произходът й чак до смачкването на гроздето.

Винарски региони

Южна Африка е разделена на четири значими винарски региона - Olifants River, Coastal Region, Breede River Valley и Klein Karoo.

Olifants River WO

Регионът се намира на север от Кейптаун. Лозята са с дължина около 120 км и са разположени от двете страни на бреговете на река Олифантс. Региона е разделен на три дистрикта – Lutzville Valley, Citrusdal Mountain и Citrusdal Valley.

Coastal Region WO

Това е най-важното наименование, което обединява най-често срещаните върху етикетите дистрикта WO - Swartland, Tulbagh, Darling, Tygerberg, Paarl, Stellenbosch, Cape Point, Overberg, Walker Bay и Cape Agulhas. Тук се намират и две от най-популярните зони WO – Constantia и Durbanville.


Swartland district WO 
В повечето случаи напояването тук е наложително. В Swartland се правят много добри подсилени вина, както и мощни червени от сензо, тинта барока, пинотаж и шираз, както и добри нескъпи бели от ризлинг и коломбар.

Tulbagh district WO 
Климатът в този район, заобиколен от три страни с планини, е топъл и относително сух. Напояване се налага при песъкливите почви в долините, но не и при по-влажните плата. 

Tygerberg WO

Тук се намира Durbanville ward WO. Зоната е разположена върху гранитните плата на планината Dortsberg, в североизточните покрайнини на Кейптаун. Правят се червени вина от пинотаж и шираз.

Paarl district WO

Този район е разположен на 50 км североизточно от Кейптаун и тук се намират едни от най-динамичните производители в страната. Климатът е от средиземноморски тип, а напояването се налага само в най-сухите години. Въпреки че този дистрикт се е специализирал в белите вина с много добри примери от шенин блан, совиньон и шардоне, не бива да се подценяват и червените от каберне совиньон и пинотаж. Paarl district включва зоната Franschhoek WO (френско кътче), която е запазила френския си характер от ХVІІ век. Вината тук отлежават в дъбови бъчви, а и тук се прави най-доброто пенливо вино.

Stellenbosch district WO

В този дистрикт са съсредоточени най-много изби с качествени вина. Основните сортове тук са каберне совиньон, каберне фран, мерло и сира, но в Stellenbosch се правят и някои от най-добрите вина с пинотаж. Няколко от най-големите вина са купажи, отлежали в дъбови бъчви.

Cape Point WO

В този дистрикт е разположена една от най-известните зони WO Constantia. Разположена е югоизточно от полуострова Cap, този район се радва на средиземноморски тип климат, като лозовите насаждения не се нуждаят от напояване. Тук се отглеждат основно шардоне, совиньон, ризлинг от белите, а от червените каберне совиньон и сира. Белите вина от совиньон са доста мощни.

Breede River Valley WO

Регионът е с най-обширни лозови насаждения (16,5 %), като от него идва и най-голямото количество вино (22,7%). Разделен е на четири дистрикта – Breedekloof, Worcester, Robertson и Swelendam. 

Klein Karoo WO

Регионът е известен най-вече с дистрикта Calitzdorp, където се правят най-добрите фортифицирани вина на Южна Африка.

И накрая, трудността на произнасяне на имената на много от избите избите като Buitenverwachting, Dieu Donné, Beyerskloof, Kanonkop, Twee Jongegezellen и т.н., идва от факта, че винарството е основано преди три века главно от холандски заселници.

Първоначално избите са представлявали ферми за продоволствия. И до сега най-очарователното в посещенията на винарните е възможността наред с дегустирането на вино да опитате и козе сирене, маслини, омлет от щраусово яйце, хлябове, изпечени на истинска жарава, барбекю от антилопа, елен или агнешка плешка, гарнирани с цветове от водни лилии (waterblummetjie - популярен зеленчук с вкус подобен на артишок).