Начало - Статии и новини - Винени области - Шампан
Винени области
   
Шампан

07 февруари 2010, Любомир Бояджиев

Шампан (Champagne) е най-северната лозарска област във Франция и едва ли има друга дума, освен "шампанско", която да предизвиква толкова празнично настроение. Областта на прочутите пенливи вина се простира на около 145 км североизточно от Париж и заема басейна на вътрешно море, изчезнало през терциера. В течение на стотици хиляди години по дъното му са се отлагали варовикови слоеве. Геоложки движения са довели до образуването на двете плата Монтан де Реймс (Montagne de Reims) и Кот де Блан (Côte des blancs), където се намират най-много от селищата с шампанските наименования Grand Cru и Premier Cru. Най-добрите изби се намират около градовете Реймс (Reyms) и Еперне (Epernay).
В наши дни, Шампан обхваща площ от 33 000 ха или 3,4% от лозята във Франция. Според действащите закони, „шампански” могат да се наричат единствено вината, които са произведени от лозя в рамките на областта и то в изби, в които се правят единствено „шампански” вина.

История и вино

Най-общо погледнато, до Средновековието в християнския свят, с лозарство и винарство се занимавали основно църковните служители. Съчетанието от география и история прави така, че на Шампан се отрежда много специална роля. Св. Реми, архиепископ на Реймс, кръщава през 496 г. първия френски крал Кловис именно в Шампан. Няколко века по-късно годежът на Жана Наварска и Филип Хубави окончателно свързва Шампан с кралската корона. От 898 г. до 1825 г. френските крале се освещават в Реймс, с пищни церемонии, обилно поляти с шампански вина.
Сърцето на Шампан се оформя от следните три области с най-добър тероар:
Монтан де Реймс (Montagne de Reims) - частично изложена на север, това е най-студената област в Шампан, където се отглеждат и трите сорта, но свежият умерен климат е много подходящ за пино ноар. Тук се намират девет селища с наименование Grand Cru и много с Premier Cru. Селцето Бузи (Bouzy), с южно изложение, е известно и с червеното си вино.
Вале де ла Марн (Vallée de la Marne) - районът е разположен по двата бряга на р. Марн. Надморската височина е по-ниска от останалите централни райони, почвите са по-слабо варовикови, с преобладаваща глина. Vallée de la Marne е известна преди всичко със своите пино ноар и пино мюние. Две от селищата се с наименование Grand Cru.
Кот де блан (Côte des blancs) се простира на юг от Еперне, на около 250 м н.в. Варовиковите почви, съчетани с по-мекия климат, са превърнали този район в чудесно място за отглеждане на шардоне.
Côte de Sézanne е най-новата и най-слабо позната част от Шампан, тъй като лозята са засадени едва през 60-те години. Благодарение на южното си разположение гроздето (почти единствено шардоне) узрява много добре и дава плътни и богати вина.
За изработването на шампански вина са позволени само три сорта - пино ноар (Pinot Noir), пино мюние (Pinot Meunier) и шардоне (Chardonnay). Пино ноар придава тяло и дълъг живот на купажа; пино мюние е разновидност на пино ноар, която се отличава с изключително плодов характер и придава аромат на виното; от своя страна шардонето придава елегантност и стил. Специфично за шампанските вина е, че много малко от тях произхождат от едно единствено лозе или селище, защото принципът в Шампан е да се купажира грозде от различни парцели и реколти. Най-големите продажби на шампанско са на вината Brut sans année (сухо без реколта), според стила на всяка изба. Вина с посочена реколта (millésimes) се правят само в най-добрите години, средно на всеки четири години. Разликите между големите шампански и тези от малки производители са значителни. Географските характеристики са основни за качеството на гроздето, а продукцията от най-добрите лозя е най-малко и най-скъпа. Затова и най-големите изби са готови да плащат повече за най-доброто качество. Освен че използват най-добрата суровина, големите производители оставят вината си да отлежават по-дълго от задължителния минимален срок 15 месеца и добавят най-добрите си резервни вина в купажа за Brut sans année. Крайното вино от тези изби е по-комплексно, старее по-добре и съответно струва по-скъпо.

Класификация

В Шампан съществува изключително строга класификация на лозята според така наречената стълбица на отделните парцели (crus), изразена в проценти. От общо 200 селища, които произвеждат шампанско, 17 имат привилегията 100 % от лозята им да са класифицирани като cru и могат да се наричат Grand Cru; лозята на 40 селища са класифицирани от 99 до 90 % и имат право да се наричат Premier Cru, докато останалите, класифицирани от 89 до 80 % се наричат Second Cru.

Шампански термини

Blanc de blancs - изключително фино вино, изработено единствено от шардоне
Blanc de noirs - вино изработено единствено от червено грозде - пино ноар и пино мюние
Brut - сухо вино със захарно съдържание под 15 г/л
Extra brut - захарно съдържание от 0 до 6 г/л
Sec - захарно съдържание от 17 до 35 г/л, което тук означава полусухо
Demi sec - захарно съдържание от 33 до 50 г/л
Doux - над 50 г/л