Начало - Статии и новини - Сортове - Фурминт
Сортове
   
Фурминт

01 февруари 2010, DiVino

Синоними:

Гелбер мослер, цапфнер, зипон

Лист:

Триделен, слабо нарязан, доста плътен, леко завит, тъмнозелен, със заострени зъби, клинообразен опашен вряз, силно мъхнато-четинеста долна страна.

Грозд:

Среден до голям, широко цилиндричен, понякога крилат, сбит; зърната са средно големи, с тънка ципа, жълто-зеленикави до златистожълти.

Характеристики:

Съществуват много видове, най-ценен е немес фурминт; силен растеж, късно зреене, отчетлива предразположеност към благородна плесен, узрява напълно само на топли и сухи места.

Вино:

Тежко, с висока киселинност и екстракт; дори като младо сухото фурминт показва забележителен характер, завършено тяло, интензивен вкус; високо ценени са вината от категорията “ауслезе”, произвеждани от селектирани изсушени зърна (асу).

Значение:

Основният сорт в едно от най-добрите десертни вина в света, токайското асу от унгарската винена област Токай; токайската асу есенция (200 г остатъчна захар) съдържа най-голямото количество зърна асу; използва се и в производството на сладки вина в Словакия и Австрия.