Начало - Статии и новини - Как се прави виното - Стилове в бялото вино
Как се прави виното
   
Стилове в бялото вино

27 януари 2010, DiVino

Белите вина се разделят на две много общи и основни вкусови категории, без да се броят пенливите (Шампански) вина или сладките бели вина, които пием с десерта:

Млади, свежи, плодови, сухи бели вина. Това ще рече, че виното е леко, свежо на вкус, без сладост и без характер на дъбова бъчва, в която често вината отлежават. Да, дори и белите. (Повечето италиански бели вина като пино гриджо и тези от района на Соаве, много от българските бели, доста австрийски грюнери и някои френски бели вина от Сансер, спадат към тази категория).

Пикантни, плътни, сухи бели вина с по-мощно тяло и вкус, оформен от характера на дъбова бъчва. (Такива са много от скъпите френски шаблита, калифорнийски шардонета и добрите бели от Новия свят изобщо).

В секцията ни Комбиниране на вино и храна обаче, ние сме се задълбочили малко по-сериозно, с една единствена цел – бързо и лесно да откриете виното, което ще си купили или вече притежавате. Посочили сме сортове и сме съотнесли много от регионалните вина към единия от двата основни стила. Ето как се разделят белите вина в света според нас:

1. Купаж свежо младо бяло
2. Купаж пикантно комплексно бяло
3. Шардоне без дъб
4. Шардоне с дъб Нов свят
5. Шардоне с дъб България/Европа
6. Совиньон блан Нова Зеландия/Нов свят
7. Совиньон блан България/Европа
8. Совиньон блан в дъб
9. Гевюрцтраминер/Траминер
10. Мускат/Мускаде
11. Димят
12. Червен мискет
13. Грюнер велтлинер
14. Шенин блан
15. Гренаш блан
16. Вионие
17. Пино гриджо/Пино гри
18. Пино блан
19. Вионие
20. Семийон
21. Зинфандел
22. Ризлинг
23. Ризлинг шпетлезе
24. Шабли
25. Бяло Бургундия
26. Бяло Бордо
27. Бяло Рона
28. Бяло Лоара (Сансер/Пюи Фюме)
29. Бяло Елзас
30. Италиански леки бели Соаве/ Орвието/ Фраскати/ Бианко ди Кустоца
31. Бяло Италия други
32. Бяло Португалия
33. Бяло Испания
34. Бяло Гърция
35. Рецина