Начало - Статии и новини - Как се прави виното - Как се прави розе
Как се прави виното
   
Как се прави розе

28 януари 2010, DiVino

Розе или розово вино е едно и също нещо и чисто и просто означава, че виното е розово на цвят. Макар розетата да се правят от червено грозде, те не са червени, защото гроздовият сок е оставен в контакт с ципите за много кратко време - само няколко часа, в сравнение с дни и седмици при червените вина. Тъй като контактът с ципите (периодът, в който сокът и те са смесени) е кратък, във виното се усвояваt много по-малко танини. Ето защо розето може да се изстудява и да се пие като белите вина.

В края на 60-те и началото на 70-те години розетата стават хит в Западна Европа и Америка и биват възприети като отделна категория вина. В България все още не може да се говори за изключителна популярност, но въпреки първоначалното недоверие, за последните десетина година розето постепенно си проправя път (особено сред по-младите клиенти).

В Америка розетата не се наричат “розе” или “розово вино”, а blush – румено вино. Най-често се правят от бял зинфандел. Този термин постепенно започва да се възприема от специалистите, когато описват много слабо обагрени в розово, почти бели вина с розов оттенък.

Вината с етикет “розе” могат да бъдат и леко сладки, но повечето прекрасни европейски розета (а също и някои американски) са сухи. Макар че най-закоравелите ценители на виното почти никога не пият розе, не го пренебрегвайте като възможност за лятото.

Десет причини да пием розе

1. Когато някой на масата си е поръчала риба, друг – червено месо, a трети –пиле.

2. Когато не можете да пиете червено вино (защото ви боли глава, дразни ви стомаха, на диета сте и т.н.), но не обичате бяло.

3. С обяда - хамбургер, препечени сандвичи със сирене и т.н.

4. На пикник в топли слънчеви дни.

5. За да отучите сина/дъщеря си, половинката, приятелите си и т.н. от газираните напитки.

6. С неделните брънчове и яйчени ястия.

7. За да отпразнувате пристигането на пролетта или лятото.

8. С шунка (студена или гореща) и други студени ястия или колбаси от свинско.

9. Когато ви се иска да си сложите ледчета във виното.

10. На Свети Валентин или който и да било друг “розов” повод.

Стилове розе

Разделили сме розетата на седем стила:

1. Розе от България

2. Розе от Нов свят

3. Розе от Бандол/Прованс

4. Розе д'Анжу и други полусхи розета

5. Розе от Франция общо

6. Розета от Испания, Португалия или Южна Италия

7. Розе blush