Начало - Статии и новини - Как се прави виното - Как се прави бяло вино
Как се прави виното
   
Как се прави бяло вино

27 януари 2010, Юлия Костадинова

Който е измислил термина “бяло вино” горе-долу е бил далтонист. Достатъчен е един поглед, за да разберете, че то не е бяло, а жълто. Само че вече всички сме свикнали с този израз, така че си остава бяло вино.
Бяло вино обикновено означава, че виното в чашата ви е обагрено от много светло жълто до кехлибарено.

Виното може да стане бяло по два начина. Първо, бялото вино се прави от бяло грозде.
Вторият начин е малко по-сложен. В процеса се използва червено грозде - но само сок от червеното грозде, а не ципите. Сокът на повечето видове червено грозде няма червена пигментация; цвета на виното, най-общо казано се съдържа само в ципите, така че вино, направено само от сока на червено грозде, може също да бъде бяло вино. На практика обаче много малко бели вина се правят от червено грозде. (Шампанското e едно от изключенията). Пресова се голямо количество грозде, така че сокът да се изтече, а ципите да се отделят. 

Винаги ли може да се пие бяло вино?

Можете да пиете бялото вино по всяко време - което за повечето хора означава без храна или с по-леки ястия.

Белите вина често се смятат за аперитивни вина, т.е. вина, които се пият преди хранене, вместо коктейл или на празненства.
Много хора обичат да пият бели вина при горещо време, защото те са по-освежаващи от червените, а и обикновено се пият охладени.
Съветваме ви да сервирате белите вина охладени, но не леденостудени. Понякога в ресторантите ги поднасят прекалено студени и се налага да поизчакате, докато виното се стопли, за да може да се усети аромата. Все пак ароматите са това, което най-вече ни очарова в божествената напитка.
Предложения за храни, които са подходящи за консумиране с бяло вино, може да намерите в секцията Комбиниране на вино и храна.