Начало - Статии и новини - Винени области - Аржентина
Винени области
   
Аржентина

07 февруари 2010, DiVino

Аржентина е най-големият винопроизводител в Южна Америка и е сред най-динамично развиващите се винарски страни в света. Със своите 15.04 милиона хектолитра за 2008 тя е петият производител в света след Италия, Франция, Испания и САЩ. За периода 2006-2007 ръстът на износа в сектора е бил над 20%. Въпреки това като износител страната е на второ място в континента след Чили. Производителите на качествени вина са около 250, въпреки че общо действащите изби са над 1330 (2008 г.). Площта, засадена с лозя, също е най-обширната на континента, 229 000 хектара през 2008. А консумацията на вино, почти 45 литра годишно на човек, е най-високата в целия нов свят. Логично е, все пак жителите на Аржентина са основно потомци на испанци и италианци.

История

Първите аржентински лозя са създадени от испански монаси с тяхното пристигане в страната в началото на XVI век.
Благословена със завидно сортово разнообразие и отличен климат, а и благодарение на испанската и италианска имиграция от средата на ХІХ век, до към 1995 г. Аржентина почти няма аспирации към световния пазар на вино и секторът задоволява нуждите на страната, произвеждайки големи количества посредствено вино, често окислено и отлежавало години наред в големи стари съдове.
От средата на 90-те години темпото на развитие се забързва забележително, за да може днес Аржентина да достигне статута на пета винена сила в света. След дълъг период на икономическа нестабилност, старите изби са подновени, често с помощта на инвеститори от цял свят, като едновременно с това се засаждат и прекрасни нови лозя на все по-голяма надморскa височинa.
Самите аржентинци започват да пият по-качествени вина. Това води и до общо повишаване в качеството и днес много от плътните, богати на вкус и аромат червени вина, а също и някои бели от Латиноамериканската държава, стават популярни и събуждат искрено възхищение.

Лозя и сортове

Лозята в тази просторна южноамериканска страна се намират на доста голяма надморска височина (между 700 и 1600 м), а в някои по-северни райони, като провинция Салта например, лозя има дори до 3000 м височина. Тъй като валежите са крайно оскъдни, лозята откровено се напояват и през последните години най-голямото предизвикателство е да се ограничи напояването, за да се постигне по-добро качество на плода. Температурата нощем пада рязко и това е причината гроздето да развива изключително силни ароматични и багрилни характеристики. Почвите в повечето аржентински лозя са с високо минерално съдържание, което придава комплексност на вината.
Малбек е емблематичният за Аржентина сорт, отглеждан на всички ширини и височини в страната. Той произхожда от Югозападна Франция. В Бордо и в Югозападна Франция се е отглеждал малбек в продължение на стотици години, но филоксерата го унищожава навсякъде освен в Каор, където често го наричат още кот или кот ноар. Преселници от Европа донесли първите пръчки в Аржентина в средата на XIX век, след което той веднага изпаднал в забвение, докато преди 15-тина години не се завръща с гръм и трясък, покорявайки не само втората си родина Аржентина, а много страни по света.
Днешният малбек от Мендоса обаче няма нищо общо с онзи от Югозападна Франция. Той дори изглежда различно от първия си братовчед в Каор - с по-малки зрънца и с по-стегнати и дребни чепки.
Аржентинските топ вина от малбек са пищни, плътни и плодови с аромати на касис, черна боровинка и синя слива, преплетени с безгрешно разпознаваем нюанс на сочно месо и пикантни подправки. Дъбът им влияе изключително благоприятно - в най-добрите си проявления снабдява вината с вкусни аромати на препечено и шоколад, омекотява текстурата им и уравновесява киселините и танините.
Най-върховно качество малбекът достига в т. нар. Zona Alta (висока зона) на Мендоса, която определят като Primera zona (нещо като Premier cru).
Бонарда е друг характерен за Аржентина сорт, разпространен в Мендоса и във втората по значение винарска област Сан Хуан, но с оригинален произход от Северозиточна Италия - Олтрепо Павезе.
Типичен за страната е и белият торонтес, от който се получават относително фини вина със силни мускатови аромати. Каберне совиньон, мерло, шираз и темпранийо (който тук се нарича темпранийа) са други разпространени червени сортове, които достигат и забележително качество. На италианските имигранти страната дължи и сортове като санджовезе и барбера. През последните години започват да се изявяват и каберне фран, пти вердо и пино ноар. Качеството на белите вина също е във възход, а най-успешните сортове са шардоне, совиньон блан и шенин блан. Доста разпространен е педро хименес, който тук е различен от отглеждания в Андалусия. От него правят бързо окисляеми трапезни вина, но най-вече служи за купажи.
Разпространени са и т. нар. червени сортове с бледо оцветяване, наречени още розови сортове, които заемат около 30% от засадените с лозя площи. Сред тях са криойа гранде, сереса, москател, розе и гевюрцтраминер. Последният е предназначен за подобряване на качествените вина. Като цяло те се използват за бели вина и са водещи в непретенциозната категория на трапезните вина, известни като blanco escurrido.

Класификация

Аржентина е единствената страна в Южна Америка, която има нещо като система за контролирани наименования за произход (DOC), макар и твърде слабо развита. Всъщност контролираните наименования за произход са само две, и двете в Мендоса: Сан Рафаел (San Rafael) и Лухан де Куйо (Lujan de Cuyo). А производителите от най-южната област са възприели собствена индикация за произход на вината, които наричат Los Vinos de la zona fria, или вината от студената зона.

Региони

Винарските райони в тази огромна страна се простират от Салта на север, почти на Тропика на Козирога, чак до Алто вайе в Рио Негро, на 39° южна ширина. Всички винарски зони са в най-западните земи, по протежение на Андите. Прочутата Мендоса заедно с втората по значение област, Сан Хуан, дават 90% от цялата винопродукция на страната.
Мендоса е и първата винарска област, създадена в Аржентина. Тя и до днес е най-важният винарски център в Аржентина. Простира се по долината на река Мендоса на източните склонове на Андите. Планинският град Мендоса е признат официално за една от осемте Големи винени столици на света. Той е само на 50 мин. по въздуха от чилийската столица Сантяго. Но между тях се извисяват островърхите 6-хилядници на Андите.

В Мендоса са обособени няколко отделни подрайона:
Районът на Северното поречие е най-престижният, първокласната зона, позната с високото качеството на вината. В тази част на Мендоса се намират Лухан де Куйо (Lujan de Cuyo), Майпу (Maipu), Гуаймайен (Guaymallen) и Годой Крус (Godoy Cruz).
Районът на Горното поречие от гледна точка на горната ценова категория е най-важният регион в Мендоса. Тук е царството на най-качествения малбек и се намират и истински реликви за аржентинските измерения - лозя с малбек на над 40 години.
Районът на Източното поречие е най-големият производител по количество в Мендоса. Там са департаментите Хунин (Junin), Ривадавия (Rivadavia), Сан Мартин (San Martin) и Санта Роса (Santa Rosa). В този най-обширен микрорайон е и най-голямото сортово разнообразие.
Районът на Южното поречие на Мендоса включва микрорайоните Сан Рафаел (San Rafael) и Хенерал Алвеар (General Alvear) и се простира до самите поли на Андите. Той е известен с продукцията си от шенин блан - добри плодови вина с плътно тяло и отличен баланс между алкохол и киселинност, но се произвеждат и други бели и червени вина, между които трябва задължително да отбележим шардоне, каберне совиньон и малбек - отново с едни гърди пред всички останали.
Долината на Уко, вълнуващо място за виноценителите, се намира на югозапад от град Мендоса и има потенциал да произвежда класни вина, тъй като гроздето (традиционно малбек и семийон) е богато на естествени киселини и дава на виното голям потенциал за отлежаване.
Най-високите лозя са в подрайона Тупунгато (Tupungato), където се произвеждат много от изненадващо елегантните аржентински шардонета.

Най-добрите зони в областта Сан Хуан са долините на Уюн (Ullun), Сонда (Zonda) и Тулум (Tulum). Останалите региони са Ла Риоха (La Rioja); Салта (Salta), Хухуй (Jujuy) и Ката (Cata) и най-южните и студени области Рио Негро (Rio Negro) и Неукен (Nequen), в Патагония, чиято звезда изгря благодарение на нови изби като Бодега дел фин дел мундо (Bodega del Fin del Mundo) и Ноемия (Noemia), изградени в полите на Андите в Алто вайе дел Рио Негро (Alto Valle del Rio Negro) и произвеждащи елегантни вина от малбек. А още по-на юг, чак на 1600 км от Мендоса, известната изба Вайерт (Weinert) е засадила пино ноар и шардоне на най-южните лозя в континента.