Начало - Статии и новини - Новини - Черноморският регион предоставя най-големият потенциал в производството на вино!
Новини
   
Черноморският регион предоставя най-големият потенциал в производството на вино!

26 октомври 2018

От всички региони по света, които произвеждат вино, онези, които граничат с Черно море имат най-голям потенциал за развитие, споделя известният винен консултант Мишел Ролан пред the drinksbusiness.

Запитан от британското издание, къде вижда най-големи възможности за усъвършенствуване на винопроизводството и лозарството, Ролан отговаря, че не става дума само за една страна, а за целия Черноморски регион. „За мен има една област в света, която дава едва 30 % от потенциала си и това е Черно море“, споделя той. „Хората може да говорят много за Грузия, но тя не е достигнала върха на възможностите си. А ако отидете в Турция, България или Румъния можем още много да усъвършенствуваме вината там“.

Като консултант на винарни в Турция и България, Мишел Ролан споделя, че тези страни се намират „едва в началото“ и че винопроизводството в Черноморския регион може да достигне пълния си потенциал, както с международните, така и с местните сортове. Все пак, прочутият консултант отбелязва, че страните по бреговете на Черно море имат още да извървят дълъг път, но тепърва предстои да развият целия си потенциал по отношение на качеството. За съжаление, Ролан признава, че няма да го има, за да види това развитие.

Обвиняван често, че прави един стил вина навсякъде по света, Мишел Ролан заявява „нямам свой собствен вкус, опитвам се да правя вино, където и да съм… Не можем да правим стандартни вина, дори да ми се иска това е невъзможно…. Чета, че Мишел Ролан прави всичко по един и същи начин, но това е глупост… Понякога може да ми се иска, но е невъзможно, защото вкусът идва от региона, където се намирате“.

Мишел Ролан е начело на екип от седем уайнмейкъри, които заедно консултират 240 винарни по света. Той обаче споделя, че все още „навира носа си в 75 изби“.

Дали наистина Грузия не е достигнала върха на възможностите си по отношение на виното, може да се убедите сами на DiVino.Taste 2018! Вили Гълъбова от екипа на DiVino ще сподели с вас своя собствен опит като изследовател, ценител, но и консултант на самобитните грузински винарни.

Най-големият форум на българското вино DiVino.Taste се провежда от 23 до 25 ноември, в зала 5 на Интер Експо Център София! Всички пакети с билетите са в продажба на vintageclub.bg