Начало - Статии и новини - Новини - Александър Мазиа е шеф-готвач на годината, според Gault & Millau!
Новини
   
Александър Мазиа е шеф-готвач на годината, според Gault & Millau!

31 октомври 2018, DiVino

Александър Мазиа е обявен за шеф-готвач на годината в новото издание на френския кулинарен гид Gault & Millau!

Ресторантът му AM се намира в Марсилия и предлага ястия на цени от 57 до 170 евро. В салона, който е решен в минималистичен стил, има само 22 места. „Имах предложения от прочути ресторанти и шеф-готвачи, но винаги трябваше да правя компромиси от типа на „не прави това, не прави онова, прекалено минималистично е“Нещата все тръгваха срещу това, което исках да правя“, споделя пред АФП шеф Мазиа.

В AM има съвсем слабо присъствие на месото, защото, според 42-годишният готвач, „има толкова много хора, които го приготвят добре“. Ястията са слабо осолени, но са овкусени с над 200 подправки. „Нямам любим продукт, но това, което ме интересува е качественият продукт“, споделя Алексанър Мазиа, който работи с производители в областта на пермакултурата и с рибари, които използват японската техника за умъртвяване на рибата ике джиме.

Ресторантът на Мазиа AM е оценен с 18,5/20 от Gault & Millau и има една звезда от Michelin. Създаден през 1965, френският кулинарен гид Gault & Millau оценява ресторантите по 20-балната скала. Оценките се правят на базата на качеството на храната, като коментарите за услугата, цената или атмосферата на ресторанта се дават отделно. Въз основа на тази оценка ресторантите получават от 1 до 5 готварски шапки (toques).