Изба

Шато де Берже

Собствени лозя: 15 хектара
Собственик:

Тракиявин

Винар:

Валерия Димитрова

Винарска изба Шато де Берже е разположена в село Овчарово, което отстои на около 15 км от град Търговище.

Преди изборът да спре върху село Овчарово, екипът на Шато де Берже проучва микроклиматичните характеристики на района. Вземат се и почвени проби, които са изпратени за анализ във Франция. На база на получените резултати е определена сортовата структура на бъдещите лозя и се поръчва посадъчен материал от най-реномирания френски разсадник. Взема се под внимание и местната традиция за производство на вино, съхранена и предавана през вековете, която тукашните отрудени жители споделят словохотливо.

Първите две години оправдават очакванията - лозите се захващат и развиват превъзходно в село Овчарово. Първите резултати идват през третата година – гроздето е с отлични вкусови качества, а физико-химичните анализи показват близко до идеалното съотношение захарност/киселини.

С оглед на постигнатия изключително добър резултат, добивът е ограничен до 3 тона от хектар. Инсталирана е метална опорна конструкция от последно поколение, която позволява качествена обработка и равномерно узряване. Половината гроздове се премахват рано и на есен резултати са наистина впечатляващи – грозде с идеален външен вид и перфектни показатели.

Самата винарна е построена в непосредствена близост до лозовите насаждения. Така времето от откъсване на грозда до постъпването му в производствените помещения е само 30 минути.

Производствените помещения са оборудвани с модерни машини и съоръжения от реномирани френски и италиански производители. Всяка капка вино се получава, отлежава и бутилира на място!

Сортова структура:

- Cabernet Sauvignon
- Cabernet Franc
- Merlot
- Pinot Noir
- Chardonnay
- Sauvignon Blanc

Вечер, когато залезът позлатява върховете на лозите и слънцето потъва зад хълма, отпивайки с наслада от ароматното вино, долавяме приглушения тракийски напев, носен през вековете и оттекващ между величествените склонове на Балкана.

Дегустации:

Дегустации след предварително записване на телефон (+359) 895 645 598

Галерия
Рейтинги и оценки на вина от избата
Местоположение
Адрес

Адрес за кореспонденция:
гр. Варна, бул. „Осми Приморски Полк” 83, офис 4

Адрес на винарната:
село Овчарово 7747, общ. Търговище, ул. Аврам Топалов № 6, винарна „Шато де Берже”  

тел.: (+359) 895 645 598

e-mail: martin@cdb.bg

 www.cdb.bg