Изба

Виа Винера Карабунар Естейт

Годишно производство:500 000 бутилки
Собствени лозя: 45 хектара
Собственик:

Стоян Желев и Ивайло Жеглов

Винар:

Надежда Дюлгерска

2018 сложи началото на Виа Винера - търговското име на Изба Карабунар, под което тя ще се представя от тук насетне на ценителите в България и зад граница.

Проектът стартира през 2007 в местността Шаровица край с. Карабунар - район, където лозята и виното са част от живота на хората от незапомнени времена. В производството си избата разчита на собствените лозя в регионите на Карабунар и Килифарево, които са засадени както с местни сортове, така и с международните пино ноар, пино гри, совиньон блан и шардоне.

В основата на начинанието са традиционните за България и Тракийската низина червен мискет и димят, които Стоян Желев и Ивайло Жеглов, български предприемачи и почитатели на виното се заемат да съхранят и развият в момент, когато вкусът на масовия потребител на вино е насочен към масовите международни сортове. Така се ражда серията Bulgarian Heritage с оригинални, местни български сортове. Серията расте и се развива с червени вина от традиционните мавруд и рубин. От реколта 2016 енологичния екип на избата изразява своето преколнение към традиционните сортове и технологии с оранжевите вина Bulgarian Heritage Orange Misket и Bulgarian Heritage Orange Dimyat.

Освен за производството на бели вина, белите сортове димят и червен мискет на избата се използват и за направата на ракии, дестилирани в 1500-литров меден казан тип аламбик. Тяхна е разпознаваемата марка ракия Културна, позната в няколко разновидности: Оригинална, Люта и Резерва.

Вината на Виа Винера ще срещенете още в сериите Contour и Castellum, както и Bisou, предназначена за по-младите ценители.

От септември 2017 Виа Винера представи своята премиумна серия вина във френски дъб с едноименната марка Via Vinera.

Рейтинги и оценки на вина от избата
Местоположение
Адрес

Централен офис:
София 1839, бул. Ботевградско шосе 459

Винарска изба: с. Kарабунар, местност “Шаровица”

www.viavinera.bg

office@viavinera.bg