Изба

Беса валей

Годишно производство:350 000 бутилки
Собствени лозя: 140 хектара
Собственик:

Граф Стефан фон Найперг, Д-р Карл Хайнц Хауптман

Винар:

Светлозар Джуров, консултант: Марк Дворкин

Проектът Домейн Беса валей стартира през 2001. Регионът около с. Огняново е избран след много проучвания и след специално направен детайлен анализ на почвата във френски лаборатории в Бордо. Името на винарната Беса валей означава Долината на бесите (тракийско племе, населявало тези земи). 

Тероарът представлява перфектна комбинация от глина и пясъчно-камениста почва, смесени със карбонати. Балансът между валежите и нивото на температурата, необходими за производството на качествено грозде, е много добър. Лозята са засадени на южния хълм (4-6 градуса) и между тях минават леки въздушни потоци, допринасящи за добро проветряване и формиране на аромати.
Досега компанията е закупила 250 хектара, от които 140 са засадени с  висококачествени френски сортове – мерло, кабернe совиньон, шираз и петит вердо. Характерни за лозовия масив са също така интензивните насаждения от 5000 лозички на хектар с разстояние една от друга между редовете 2x1 м, с максимална листна маса достигаща до 1.6 м. Подпорната конструкция е изградена от акациеви колове. Максималният добив от декар е лимитиран на 600 кг грозде. Компанията е закупила модерни машини за култивиране и обработка на лозовия масив – трактори, пръскачки и допълнителен селскостопански инвентар от компаниите Ламборгини, Клеманс и Проджет.
Дегустации:

По предварителна заявка на тел.+359 889 49 99 92 или по майл: office@bessavalley.com

Рейтинги и оценки на вина от избата
Местоположение
Адрес

Област Пазарджик

с. Огняново п.к.4417

+359 889 49 99 92

office@bessavalley.com

www.bessavalley.com