Честит празник на всички, които обичат виното! от DiVino 14 Февруари 2017

Честит празник на всички винари, лозари, сомелиери, търговци и колеги винени журналисти! Независимо коя дата сте избрали за празнуване, 1 или 14 февруари, Св. Трифон Зарезан или Св. Валентин, екипът на DiVino пожелава на всички много хубаво вино, добра реколта и много положителни емоции!

Разминаването от тринайсет дни е чиста формалност и идва от използването на различни календари. Виното обаче има уникалната способност да ни обединява и точно това е необходимо, за да утвърдим българското вино като марка за качество на външните пазари.

В тази връзка, похвала заслужава инициативата на винарите от Мелнишкия регион, които обединиха усилия, за да го развиват като първокласна дестинация за винен туризъм. На 11 и 12 февруари Вила Мелник, Орбелус, Винарска изба Рупел, Синтика, Орбелия, Златен Рожен и имението Зорница се обединиха за ден на отворените врати, като всяка една от избите отпразнува деня на лозарите и винарите по свой начин. Такива инициатива могат само да ни радват, защото се случват рядко в България, а и не трябва да се ограничават само до празници като днешния.

Самият град Мелник беше домакин на двудневен винен празник. На него традиционно се гласува за най-добро домашно вино, но можеха да бъдат опитани и вината на нови проекти като Мелвино и Виа Верде.

Голям празник като Св. Трифон Зарезан няма как да мине без официални гости и такива имаше в Орбелус и Вила Мелник - премиерът и дипломати присъстваха на зарязването на лозята и опитаха вината. „Винопроизводството е изключително важен поминък и напоследък ние доказваме, че можем да бъдем една от водещите страни в света”, каза служебният премиер Огнян Герджиков след като заряза лозята край санданското село Хърсово. Чудесен акцент беше гостуването на Теодосий Спасов и неговия Фолк Квинтет, които бяха гости на изба Орбелус.

Традиционни ритуали по зарязване на лозята имаше из цялата страна. На празника в Domaine Bessa Valley беше представена най-новата реколта вино на избата - Enira Selection Neipperg 2011. To излиза за първи път на българския пазар и е купаж от 82% мерло, 12% сира, 4% пти вердо и 2% каберне совиньон.

А кои са най-добрите български вина, ще научим през март. В началото на месеца започваме обратното броене с представяне на вината от DiVino Топ 20! В средата на месеца ще разберем кое е вино №1 в годишната класация на DiVino.
 

Горе ↑
Коментари 0 коментара
За да коментирате и гласувате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.