Фестивалът Орбелус Ритъм & Вино представя местни сортове и автентична музика сред лозята от DiVino 09 Май 2017

На 13 май 2017 поляната пред изба Орбелус се превръща в междукултурна празнична джаз-сцена на открито.

Орбелус Ритъм & Вино е първият по рода си балкански пролетен фестивал, който обединява ритмите, виното и природата от красивите земи на България и граничещите с нея държави.

Наред с уникалните виртуози от България, Гърция и Република Македония, които представихме наскоро, любителите на интересни винени изживявания ще имат възможност да дегустират и непознати сортове. Теодосий ще свири на фона на мелник 55, Танос ще се подкрепя с негоска, а Влатко Стефановски ще се зареди с локалния македонски вранец.

Долината на Струма е уникална със своята природа и почви. Тук, в това кътче на България, е единственото място, където средиземноморският климат, заедно с песъкливите земи на мелнишкия регион и седемте планини, които обграждат региона, създават идеална комбинация за локални сортове вино като ранна мелнишка лоза (мелник 55, който е кръстоска между ранна менишка лоза с френския сорт валдиге), широка мелнишка лоза и сандански мискет. Био-винарна Орбелус ще покаже най-добрата изява на тези местни сортове.

Друг автентичен местен сорт, който ще бъде представен на фестивала е негоска, от района на Гуменица в Северна Гърция. Той е изключително рядък ич есто се купажира с друг локален специалитет - ксиномавро. Името негоска вероятно идва от Негуш, както е бил кръстен съседния град Науса. Днес, този изчезващ сорт може да се намери само в полите на планината Пайко. С неговата умерена киселинност и танини, плодовост и шоколадови нотки, негоска играе прекрасно поддържащата роля към ксиномавро-купажи, а освен това от него се правят уникални розета. Изба Хадживаритис, която е една от малкото, посветили се на сорта принадлежи официално към тероара на PDO Goumenissa.

Македония ще зарадва ценителите на виното и джаза с един истински символ на балканското вино: сортът вранец. Това е сорт, който исторически произлиза от Черна Гора, но се развива отлично в Македония и заема около 60% от насажденията на червени сортове там. Вранец, което означава „черен жребец“, напълно отговаря на името си: вината са диви, необуздани, балкански. В комбинация с локални дъбови бъчви и ароматите на вишни, горски плодове листа и шума, обаче, сортът показва истинските си качества, а именно на силно, плътно и свободолюбиво червено вино, шедьовър на македонската винена сцена. Вранец ще може да се опита от македонската изба Тиквеш.

Орбелус Ритъм & Вино се открива на 13 май, събота, от 16.00 часа пред винарска изба Орбелус в с. Кромидово. На 14 май, неделя, от 10 часа до 15 часа можете да избирате между посещения на избата, дегустации или пикник сред лозята. 

Заповядвайте!

ПРОГРАМА

Музика

Три Трио-групи от Три страни

Теодосий Спасов ТРИО (България) 

Танос Ставридис ТРИО (Гърция)

Влатко Стефановски ТРИО (Република Македония)

Вино

Избите Орбелус, Тиквеш и Хадживаритис ще покажат автентичността на вината от региона. Сортовете мелник, вранец и негоска са само част от всичко, което ще можете да дегустирате.

Място

Впечатляващата изба-бъчва на Орбелус ви очаква на 13 май след 16.00 ч. Адресът ни е: село Кромидово, община Петрич, област Благоевград. Координати: N – 41°26’765, E – 23°21’620

Допълнителна информация на телефон 0885185011 или на имейл irinasof@gmail.com
 

Горе ↑
Коментари 0 коментара
За да коментирате и гласувате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.