Рупел, където виното тече натурално и чисто от DiVino 09 Януари 2018

Винарна Рупел е разположена в Рупелското дефиле, срещу асиметричните полегати и стръмни долинни склонове на живописния Рупелски пролом на река Струма. На това място се оформя главен въздушен коридор за топлите беломорски течения, между Беласица и Сенгелска планина. Мястото е Долно Спанчево, на изток от Петрич. С древното име Испанча, селището все още носи духа на обитавалите го народи, духа на земята на Спартак. Векове наред тук е имало грозде, а по-късно районът се е оформил като естествен винарски център в България, от който са захранвани пазари в Гърция и Македония. Вдъхновени от традиции, факти, историческо минало, народи, империи, Рупел следват една тенденция на духа и заложеното в гените отношение към виното още от древни времена - да се създават добри вина, с характера на модерния стил и вълнуващо сетивно въздействие. Защото характерът на виното зависи от природните дадености, от начина на живот на хората, екологията, дори от цивилизацията.

Винарна Рупел засажда своите лозя на площ от 26 ха още през 2005 година със сортове: мерло, каберне совиньон, марселан, мелник 55, санджовезе, небиоло. От първата година на плододаване енолозите подхождат внимателно, определят максималния добив на гроздето, пречистват сортовете. Постигат отличен баланс между количество и качество. Ключови фактори при отглеждане на лозята са натуралното и биологичното, не се използват химически продукти. След положените грижи не се налага набраното грозде предварително да бъде сортирано преди винификация, защото в вярно, че виното се прави на лозето!

През 2015 отваря врати собствена модерна технологична база с възможност за преработка на около 250 тона грозде и съдов капацитет 500 хиляди литра. Съдовете са свързани с охладителна и азотна система с цел да се осигури защита от окисляване по време на процесите, включително и бутилирането. Най-добрите партиди от червените сортови вина се оставят да стареят във френски дъбови бъчви, с различна степен на изпичане и структура, за средно дълги периоди от време, което варира в зависимост от характеристиките на всяко вино. Бутилираното вино преминава през период на стареене в бутилка, преди да бъде пуснато на пазара. Предвид значението на хигиената в тази област винарната е оборудвана с рециркулационни системи за миене на съдовете, подовете са покрити със специална смола, която позволява да се поддържа изключителна чистота - още едно важно условие за производство на качествени вина. Философията в избата е същата като на лозето, което означава, че натуралното е на първо място, с минимални добавки на сулфити, безупречна хигиена, произвеждане на вино по естествен път. А високото съдържание на полифеноли при виното, произведено според тази философия, е от важна терапевтична значимост.

Климатът, почвите, сортовете и различните технологични практики на агрономите и технолозите във винарната с български и европейски опит, както и опитът на синовете и внуците на старите лозари са причината да се отглежда добро грозде като суровина за получаване на невероятно богата палитра от цветове, ухания и вкусове във вината. Девизът на избата е „Чистота на сортовете, чистота на духа, чистота на производството!”

Първите произведени вина са от реколта 2015. Това са Rose Anita, Tamianka и серия Gramatik, представена от четири сортови вина и един купаж. Розе и тамянка са вина, ароматите на които се разкриват последователно и продължително. Червените вина са отлежавали в барици от точно определена дъбова дървесина, подходящи да отлежават и в бутилки и да запазват и развиват качествата си.

Приоритет в изграждането на винарна Рупел има възраждането на традицията. Радостно е, че появата на всички винарни в района на Петрич, Сандански и Мелник в последните няколко години дава индикации за това. Така затвърждаваме библейското „И знай: където е текло, пак ще тече!”

Публикация с рекламно съдържание
 

Етикети
Горе ↑
Коментари 0 коментара
За да коментирате и гласувате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.