Регионални неволи от Георги Михов 18 Юни 2015

Един задочен разговор за представянето на българските сортове на Decanter ме провокира да споделя и аз мнение. А си позволявам да споделя, защото съм един от хората, които най-много искат тези сортове да се популяризират (най-малкото защото и моите вина са точно такива).

Доста се оплакваме - българските изби - че родните сортове не са познати, не са разбрани, че са подценени. И донякъде с право. За останалия свят освен нашите местни български сортове такива имат и хърватите, и македонците, и турците, и румънците, и почти всички други държави. Винените критици и журналисти пишат и коментират неща, които знаят и разбират. И тук е добре да се замислим колко пъти у нас са идвали MW и MS да опитват само местни сортове, колко пъти известни журналисти са канени, за да им се представят само местни сортове? Не са много, нали?

Виненият критик или журналист пише за почви, възраст на лозите, тероар, микрорайон и т.н. За колко от известните вина (от български сортове) знаем за лозето, за почвите, за това как старее виното? Благодарение на "младите приватизатори" по Костово време, законът беше променен и сега има Дунавска равнина и Тракийска низина и гроздето се бере и се разкарва с камиони от единия до другия край.

И още: не мога да не кажа няколко думи и за "хубавата" ни, българска завист! Вина от български сортове получиха по 90 точки от световен критик и макар, че DiVino ги отрази, знаете ли колко от нашите ресторантьори и разбирачи се заинтересуваха от тях? Само един. Аз самият съм работил и като управител на ресторант, и като сомелиер, и личното ми мнение е, че най-малко от обща култура е добре да се познават подобни вина.

Традиционно ние си се оплакваме, но истината е, че ако не се промотират българските сортове те никога няма да станат популярни. Както трябва да се промотира "Българско вино" като бранд, така трябва да се промотира и "Български сорт". Това значи да се канят журналисти и критици, да се правят представяния пред сомелиери и професионалисти в други държави. Обаче не в трети страни, а в страните от Европа и Америка, защото там винените ценители имат нужда от нови и непознати сортове. Знаете, че един сомелиер няма да ви впечатли с каберне совиньон, но така, както впечатлява с асиртико, така би могъл да го прави с димят или с врачански мискет, например.

Италия и Испания могат да бъдат дадени за пример как се правят сдружения и се работи по въпроса с промотирането на местни сортове. В региона Македония е добър пример как всички са обединени и работят за марката "Македонско вино" и при това доста успешно. Ние все още нямаме пример. Дано да дойде скоро. Или дано някои от новите фирми, които усвояват евросредства с по 4 лв. уставен капитал, решат да засеят местни сортове и да ги промотират правилно. 

Горе ↑
Коментари 9 коментара
1 Илия Граматиков Вт. 18.06.2015   |

По принцип бих искал да опитам Вашите вина, но цената ми се струва доста височка. А иначе Боровица имат доста добри вина, а Бела Рада направо е страхотно.

2 pepina machovsky Вт. 18.06.2015   |

Ne moge i poveche da sum suglasna. Bulgarskite bordo blendove sa hubavi, NO mestnite sortove sa magia! Unikalni ! Az imam super gelanie da gi populariziram v Kalifornia ! Tova e mnogo po blagorodno pole ot tupata medizina !

3 pepina machovsky Вт. 18.06.2015   |

Koi e gospodin Georgi Mihov ? koia e negovata vinarna ?
Bela Rada vina nikoga ne sum chuvala. Moge li da mi pomognete s informazia ! Tolkova Blagodaria !

4 pepina machovsky Вт. 18.06.2015   |

Ah vino ot Borovitza ! Az sum super pocitatel, no sum pila samo gumzata koiato e mnogo hubava ! Ochakvam s neturpenie Septemvri da opitam vsichko ot Boroviza !

5 Илия Граматиков Пет. 19.06.2015   |

За Боровица тук - winwines.net. Препоръчвам и Мерло Пепър Гардън. Виното на г-н Михов е Someno - букет и рикат. Californication!

6 Петър Томов Съб. 20.06.2015   |

Нищо ново - от 20-на години все това се повтаря и нищо не става. Автора да каже кой и къде е поканил за да покаже българските сортове.

7 Georgi Mihov Съб. 20.06.2015   |

Само на конкурса Винобалканика. Тази година имаше 3 MW и 1 MS и доколкото знам са били тук без хонорар. Такива хора на едно място заедно, рядко могат да се видят дори в Европа. Организаторите на конкурса да кажат, колко от нашите производители проявиха интерес. И под интерес имам предвид да покажат вина, не да участват.

8 Николай Гергов Съб. 20.06.2015   |

Би било хубаво Българските винари да се научат да пускат на пазара вина с еднакви качества не само на изложения вината да са добри а и след това да са същите.

9 Екатерина Гаргова Пон. 22.06.2015   |

Да кажа нещо, и то най-вече за конкурса Винобалканика, тъй като съм един от участниците в организацията му от самото начало. Идеята е да обхваща вина само от местни сортове, характерни за Балканите и Черноморието. Наистина конкурсът е доста ограничаващ, но идеята беше да направим нещо за местните сортове, за да се стимулира производството на вино от тях, да ги покажем и популяризираме. За съжаление не срещаме широка масова подкрепа, работим трудно, не сме интересни на всички. Нашите мъки си знаем защо са, работим с повече ентусиазъм и с малко пари. Ние сме Съюз на енолозите в България, ние сме организация на специалисти,на които собствениците са поверили да ръководят изби и правят вино. От друга страна не ни хващат обаче вяра за други работи. Но сега, когато започва да става модерно да се говори за местни сортове, виждам че 5 годишния труд на СЕБ по скромният ни, пълен с регионални неволи конкурс може да е бил зародиш на цъфтящата сега тема, която ще чакаме да даде плодове. А за тази година на конкурса малка поправка - 4 MW.

За да коментирате и гласувате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.