Обявиха 50-те най-добри ресторанта в света за 2017 от DiVino 06 Април 2017

На първо място в света е Eleven Madison Park в Ню Йорк, ръководен от швейцарския шеф-готвач Даниел Хъм и партньора му Уил Гуидара. Миналогодишният победител, италианският ресторант в Модена Ostería Francescana на шеф Масимо Ботура, остава на второ място, а каталунският El Celler de Can Roca в Жирона на легендарните братя Рока е трети в престижната класация World’s 50 Best Restaurants 2017, която британското списание Restaurant организира всяка година.
За втори път в историята на класацията церемонията за обявяването на 50-те най-добри ресторанта в света се състоя извън Лондон и за пръв път – в Мелбърн, Австралия. Миналата година домакин беше Ню Йорк.

Пълният списък на ресторантите в Топ 50

Eleven Madison Park (с три звезди от Мишлен) е първият нюйоркски ресторант начело в списъка и първият извън Европа от десет години насам. В менюто си ресторантът поставя акцент върху тероарните продукти от района на Ню Йорк, а в същото време отдава дължимото на френската класика – както в чинията, така и в обслужването. Самият Даниел Хъм след церемонията сподели: Винаги гледам към Франция за вдъхновение.

Прави впечатление засиленото присъствие на френски ресторанти в петдесетицата. Сред тях най-предно четвърто място заема Mirazur в Мантон на талантливия шеф-готвач от италианско-аржентински произход Мауро Колагреко. Испания все така води по брой ресторанти в Топ 10 с цели 3. Всъщност и Франция, и Испания, и Щатите имат по 6 ресторанта в Топ 50. Перу също има подчертано силно присъствие с два ресторанта в Топ 10.

Изключително интересен факт е, че за най-добра жена шеф-готвач за 2017 е обявена словенката Ана Рож, издигнала своята Хижа Франко (Hiša Franko) в Кобарид до върховете на световната кулинарна сцена. Малкият семеен ресторант, разположен в идиличен природен декор с панорама към тучната долина Соча в Словения, днес привлича клиенти от цял свят, нетърпеливи да опитат 5- или 9-степенното дегустационно меню.

Ето и ресторантите от Топ 10 на престижната класация:

1. Eleven Madison Park (Ню Йорк)
Шеф-готвач: Даниел Хъм
Място в миналогодишната класация: 3

2. Osteria Francescana (Модена, Италия)
Шеф-готвач: Масимо Ботура
Място в миналогодишната класация: 1

3. El Celler de Can Roca (Жирона, Испания)
Шеф-готвач: Жоан Рока
Място в миналогодишната класация: 2

4. Mirazur (Мантон, Франция)
Шеф-готвач: Мауро Колагреко
Място в миналогодишната класация: 6

5. Central (Лима, Перу)
Шеф-готвачи: Вирхилио Мартинес, Пиа Леон
Място в миналогодишната класация: 4

6. Asador Etxebarri (Акспе, Испания)

7. Gaggan (Банкок, Тайланд)

8. Maido (Лима, Перу)

9. Mugaritz (Ерентерия, Испания)

10. Steirereck (Виена, Австрия) 

Горе ↑
Още информация Всички статии
Коментари 0 коментара
За да коментирате и гласувате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.