Натура Фест се открива днес в София от DiVino 05 Юли 2017

Пъстро фермерско изложение, детски занимания, арт работилници, филми, изложби и музика на живо ще съберат почитателите на занаятчийските храни и напитки днес, 5 юли, в парка Заимов.

Натура Фест започва в 16 и ще продължи до 22 часа, като  идеята на организаторите – български и швейцарски неправителствени организации, партньори по проекта За Балкана и хората, е да покажат красотата, но и бизнес възможностите, които зоните Натура 2000 зоните предлагат.

Очакват ви пъстро изложение на фермерски продукти, произведени в Натура 2000 зони: овче, краве, козе и биволско сирене и кисело мляко, натурален кашкавал или с боровинки и подправки, кефир, мътеница, сладка от диворастящи плодове – шипки, боровинки, малини и череши, сок от бъз, билков, акациев и манов мед, кокоши и пъдпъдъчи яйца, пресни билки, подправки и чай. Ще има и състезание-дегустацията за разпознаване на сирена и кисело мляко.

Голямото готвене ще води Ути Бъчваров, който ще приготви пред публиката троянски кебап с биотелешко и сини сливи, а привечер ще можете да опитате и оцените ястието, направено с фермерски продукти в прословутия голям тиган на майстора.

Майсторка от Чипровци ще показва как се тъкат красивите чипровски килими и ще разкаже за връзката между тях и рядката местна реплянската овца.

За по-сръчните ще има арт работилници за направа на птици, рисуване върху камъчета и фермерски шах. Вълчо и Лиска, язовецът Еца, лалугерът Герчо и други горски герои от Детска природна академия Узана ще забавляват децата на София.

Натура Фест ще демонстрира нагледно защо запазването на равновесието между природата и развитието на селските райони стана мисия на екипа по проекта За Балкана и хората. Чрез петгодишната си работа екипът показа, че зоните от мрежата Натура 2000, природните и националните паркове не са забранени територии, а  са ключът към модела, в който местните хора, бизнесът и околната среда взаимно се подкрепят и печелят от това.

Фестът, както и Форумът Мисия: чиста храна, честен поминък, организиран по-рано същия ден в Софийския университет, са под патронажа на посланика на Швейцария в София - Денис Кнобел.

Етикети
Горе ↑
Коментари 0 коментара
За да коментирате и гласувате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.