За просеко или пенливото удоволствие от Италия! от DiVino 29 Юни 2017

Когато става дума за италианско пенливо, в съзнанието на повечето любители на вино изниква чаша златисто игриво просеко. И няма как да не е така. Чаша просеко е добър старт за следобедните срещи по италиански и перфектна компания за многобройните варианти на антипасти. Освен това просеко е номер едно пенливо вино от Италия по производство и износ.

Истината е, че Италия произвежда повече различни видове пенливо вино от всяка друга страна в света. Хронолозите твърдят, че винените мехурчета са радвали изтънчени небца още по римско време. От леките безгрижни просеко до класическите франчакорта, италианските пенливи са разнообразни, вкусни и в повечето случаи с доста достъпни цени!

Винарската индустрия често пъти е пълна с объркваща терминология, а когато сме на територията на Ботуша, нещата стават по италиански многозначно говорливи: просеко, асти, ламбруско, франчакорта или тренто - това са едновременно пенливи вина, но и имена на области, а понякога и на сорт грозде. Но нека да поговорим малко повече за най-популярното сред тях: вездесъщото просеко.

Важно е да изясним от самото начало, че просеко се дели на frizzante и spumante. Подчертаваме, става дума за технология. Иначе и двете категории от своя страна предлагат широк спектър на качествено степенуване.

Frizzante

Фрицанте е пенливо вино с минимално налягане от 1 до максимално налягане от 2,5 бара. Въглеродният двуокис се добавя към готовото вино с така наречената „газова инжекция” или натурално, по метода Martinotti, изобретен през XIX век от Федерико Мартиноти, италиански енолог от Асти (още известен и като шарма метод). Както при класическото шампанско, виното преминава през две ферментации: първата, алкохолната ферментация, е една и съща и в двата случая, за разлика от втората, която в случая с този метод се случва в общи неръждаеми метални съдове, вместо в бутилка. Бутилира се под високо налягане. Естествено това е много по-евтин производствен процес и позволява мащабна продукция на достъпна цена. Френският аналог на вино фрицанте е Pétillan, в Испания е Aguja, а в Германия - Perlwein.

Известните апелации на производство на просеко фрицанте са Prosecco Conegliano-Valdobbiadene DOCG (Венето) и Prosecco DOC (Венето и Фриули-Венеция Джулия). Вината от тези зони трябва да са направени с най-малко 85% от сорта глера.

Други пенливи фрицанте вина от Италия са асти (Asti DOCG от Пиемонт) с популярните ниско алкохолни сладостни вина от мускато бианко и ламбруско (от Емилия-Романя), където повечето червени сортове се използват за купажни непретенциозни сухи и полусладки фрицанте, радвайки се на голяма популярност през лятото.

Spumantе

Отличителният показател и тук е налягането и то трябва да показва най-малко 3,5 бара. По-важната отличителна черта е вторичната ферментация - може да е по класическата технология (в бутилка), или по метода шарма. И отново просеко спуманте идва от двете качествени наименования за произход: Prosecco Conegliano-Valdobbiadene DOCG (Венето) и Prosecco DOC (Венето и Фриули-Венеция Джулия).

Освен тях естествено пенливи вина от Италия са още франчакорта (Franciacorta DOCG, Ломбардия) и тренто (Trento DOC от Трентино).

И все пак до какво се отнася по-точно Prosecco?

Както вече споменахме, просеко означава и географско име, и сорт грозде, и тип вино! Само че от 2009 насам с използването на името просеко италианските производители трябва да бъдат по-внимателни. Prosecco обозначава вино с контролирано наименование за произход (DOC и DOCG). Prosecco DOC има строго дефиниран географски произход - провинциите Венето и Фриули-Венеция Джулия. Просекото от областта Конеляно Валдобиадене е с най-високия статус, който може да бъде присъден на италианско вино – DOCG (контролирано и гарантирано наименование за произход) и се етикетира като Conegliano Valdobbiadene DOCG. За да се избегнат усложненията, възникващи от припокриването на имената на виното и сорта просеко, който се отглежда на много по-обширна територия в Италия, за обозначаване на сорта вече се използва един от синонимите му – Glera (глера). Най-високоачественото просеко се прави от сорта глера, но глера не просто от районите с апелация, а от хълма Картице (Cartizze). Тоест може да се каже, че тези вина са смятани за Grand Cru на просеко. Едва 107 хектара са разположени по стръмните склонове на хълма Картице в околностите на Валдобиадене, които са собственост на 140 производители. По традиция реколтата от тези лозя се събира последна заради продължителния период на съзряване. Като резултат вината са с по-наситени аромати и вкус, но рядко намират път до ценителите извън Италия заради ограниченото им производство.

За да установите качествените прилики и разлики в просеко от различните зони и в различни стилове, ние от DiVino ви даваме отлична възможност през това лято! Заповядайте на 6 юли 2017, четвъртък, на нашето събитие Summer.Taste Просеко и Зехтин 2017 в търговския център на кулите Софарма, където ще се проведе най-голямата дегустация на просеко в София за сезона.

Вина от най-добрите италиански производители на просеко ще ви очакват, но заедно с тях сме приготвили и още иненади! Ще има дегустация на някои видове от най-специалните зехтини с благороден произход – вълшебно изражение на средиземноморското слънце и климат. Лично вносителите ще разкажат особеностите и историята на всеки един от продуктите.

Всички вина и зехтини могат да бъдат закупени на място от магазин Vintage Club. Очакват ви и още удоволствия като прясно изпечен хляб от Ивелина Иванова, водещ преподавател в Кулинарно училище Меню, както и изложба, посветена на зехтина.

Току-що издаденият от Gourmet Publishing шпионски кулинарен трилър на Йоханес Марио Зимел Може и без хайвер ще бъде представен и ще се предлага със специална отстъпка. Книгата, която е международен бестселър, се публикува за пръв път на български език.

Кога:

6 юли, четвъртък, 16:00-20:30 часа

Къде:

Sopharma Business Towers, Търговски център, етаж 2, пред Gourmet Publishing

Вход:

10 лева* или вижте специалната ни оферта...

* Стойността на билета се приспада при покупки в магазин Vintage Club по време на събитието.

Summer.Taste Просеко и Зехтин 2017 ви очаква!

Горе ↑
Коментари 0 коментара
За да коментирате и гласувате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.