"Големите шотландци" - само на ЧИСТ ЗРЯЛ МАЛЦ! от DiVino 02 Октомври 2017

Те са уискита с особена индивидуалност и характер – неподправено естествени, здраво свързани с произхода си. Сингъл малц уискита на независими производители, устремени към върховното качество. Наричаме ги крафт, защото са плод на грижи, умения и внимание, каквито майсторите-занаятчии влагат в изработката на своите творения.

В четвъртък, 5 октомври, имате шанс да дегустирате над 30 различни сингъл малц уискита със зашеметяващи аромати и вкус, някои от тях само и единствено по време на ЧИСТ ЗРЯЛ МАЛЦ!

Single malt се смятат за аристокрацията на уискито. Произвеждат се единствено от ечемичен малц и само в една дестилерия – за разлика от блендед уискитата, при които дестилатът от ечемичен малц се смесва с алкохол от други зърнени култури, като пшеница, ръж или царевица. В Шотландия производителите на малцово уиски са около 100 – голяма част са в долината на река Спей в Североизточна Шотландия, друга група са на остров Айла до западния бряг, а трета - около Кембълтаун. Предлагаме ви да опознаете напитките на някои от най-специалните сред тях.

Сингъл малц уискито има нужда от отлежаване в стари дъбови бъчви (по 10-12-16 и повече години), за да се омекоти, да развие определени аромати и вкусове, да стане по-комплексно. При стареенето най-важни са качеството на дестилата, дървесината и въздухът. Уискито също има тероар като виното –въздухът на отделните места е различен и дестилатите се окисляват по различен начин, което се отразява на ароматите и вкуса. Отделно някои имат аромат на пушек – от торфения огън, с който сушат ечемичения малц… Други носят специфични вкусове на шери или порт – от дъбовите бъчви, в които стареят… Трети съчетават и едното, и другото и са още по-богати… Сложни, интересни, различни.

Сингъл каск, пийтед, каск стрент, бач… Светът на уискито е пълен със заклинания. Може да научите какво точно означават всички термини, и то от професионалисти с най-задълбочени познания – докато опитвате напитки със специално качество и произход. А колкото повече научавате, толкова по-голямо е удоволствието.

Ето кои шотландски уискита може да дегустирате:

на Arran от Хайленд (Айландс): 14 YO сингъл малц и Arran 18 YO сингъл малц

на BenRiach от Спейсайд: Cask Strength Batch 1 сингъл малц, Peated Cask Strength Batch 1 сингъл малц, 16 YO сингъл малц, 10 YO сингъл малц и 10 YO Curiositas сингъл малц

на GlenDronach от Хайленд: пийтед сингъл малц, 8 YO сингъл малц, 14 YO Virgin Oak сингъл малц, 18 YO сингъл малц и Cask Strength Batch 5 сингъл малц

на Glenglassaugh от Хайленд (Коустъл): Revival сингъл малц, Octaves Classic сингъл малц и 30 YO сингъл малц

бутилирани от Gordon & MacPhail: Bunnahabhain 8 YO сингъл малц от о-в Айла, Mortlach 15 YO сингъл малц от Спейсайд, Linkwood 15 YO сингъл малц от Спейсайд, Macallan 2007 – 2016 сингъл малц от Спейсайд, Bruichladdich 1994 – 2016 сингъл малц от Айла

на Kilchoman от о-в Айла: Machir Bay сингъл малц, Sanaig сингъл малц, Loch Gorm сингъл малц, 100% Islay сингъл малц

на Samaroli (независима бутилираща компания от Италия): Alt-a-Bhainne сингъл малц, Glenburgie сингъл малц и Braeval сингъл малц

Освен шотландските аристократи, в дегустацията са представени още 20 отлежали крафт високоалкохолни напитки с впечатляващ ароматно-вкусов профил: сингъл барел уискита на Koval от Чикаго, сингъл малцови на ирландската дестилерия Teeling от Дъблин, както и коняк Delamain и арманяк Darroze от Франция!

Кога

5 октомври 2017, четвъртък
16:30 – 22:00 часа

Къде

Софарма Бизнес Тауърс, Търговски център, етаж 2

Вход

22 лева на място 
20 лева с предварителна продажба във vintageclub.bg
На входа посетителите получават 20 талона. 

Дегустационното количество за високоалкохолните напитки е 15 мл. То е на цена от 2 до 5 талона, според напитката. Може да се купуват и допълнителни талони за дегустация.
Цена на 1 талон: 1 лев

  

Горе ↑
Коментари 0 коментара
За да коментирате и гласувате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.