Все по-малко пестициди се откриват при вината от Бордо от DiVino 04 Януари 2018

Вината от Бордо все още съдържат следи от пестициди, но те са три пъти по-малко в сравнение с 2013. Данните са от проучване на Асоциацията за защита на потребителите UFC-Que Choisir, която е изследвала 40 вина, повечето от които са grands crus.

Повечето от тях съдържат от една до шест молекули, като общо са открити 11 химически вещества. Три от вината са били напълно чисти - Château Durfort-Vivens, Château Pontet-Canet и Château Clerc Milon. При други следите от химически вещества са били пренебрежимо малки, за да бъдат отчетени - Château Beychevelle, Château Palmer, Château Malescot Saint-Exupéry.

На пръв поглед изглежда притеснително, че едва 3 бутилки от 40 изследвани са напълно чисти. От UFC-Que Choisir обаче отбелязват, че предприетите усилия вече дават резултати. Изследванията от 2013 на 92 вина показаха повсеместно наличие на химически вещества. Тогава са били открити 33 различни молекули, две от които са забранени във Франция. Резултатите от най-новото изследване показват три пъти по-малко следи от пестициди.

Ако преди четири години едно вино е съдържало средно по 268 г/л остатъци от пестициди, сега това количество е спаднало на 91 г/л. Още повече, че при нито една от откритите молекули няма надвишаване на допустимите количества.

Етикети
Горе ↑
Още информация Всички статии
Коментари 1 коментар
1 Edward Kourian Пон. 08.01.2018   |

Намерили с какво да се хвалят... :-)))))) xaxaxa

За да коментирате и гласувате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.