Виненият свят се събира в Бордо за Vinexpo! от DiVino 19 Юни 2017

2 300 изложители от 42 страни участват в тазгодишното 19-о издание на най-престижното винено изложение Vinexpo. За да проследят най-новите тенденции в света на виното в Бордо се стичат близо 50 000 професионалисти от 150 страни.

След 2015 (Vinexpo се провежда в Бордо през година), когато САЩ бяха специален гост, сега честта се пада на Испания. По този повод се организира пресконференция, посветена на испанските вина, специална дегустация, водена от испанския Master of Wine Педро Балестерос. Кулминацията обаче ще бъде специалната вечер Taste of Spain, която ще събере 110 испански изби за най-престижното представяне на испански вина, организирано някога извън Иберийския полуостров. Събитието се организира в партньорство с Wine Spectator и с участието на 12 от най-прочутите испански шеф готвачи.

Тази година Vinexpo предлага и пространство, изцяло посветено на био и биодинамичните вина. Наречено WOW!, от World of Organic Wines, това пространство посреща 200 производители на био и биодинамични вина, които ще представят своите виждания за този вид продукти. Организират се различни конференция и кръгли маси, а за посетителите ще имат възможност да посетят 100% био ресторант.

Сред акцентите на тазгодишното Vinexpo е бъдещето на винопроизводството – поддръжка на лозята, подкрепа за биоразнообразието, развитие на устойчиви сортове. В Бордо се обсъждат и начините за справяне с климатичните промени. Пожари, като в Австрали или Чили, късни градушки, като във Франция в края на април – всички тези явление ще се засилват, прогнозира Джон Холдрен, президент на Факултета за науки, свързани с околната среда в Харвард. Според него, горещините, като тези от 2003 ще бъдат съвсем нормални явления през 2040, а през 2060 така ще изглежда хладното лято…

„Лозята са много чувствителни растения, те са като термометър“, подчертава Гая Гайа, съсобственичка в прочутото пиемонтско имение Gaja. Според нея всички лозя са засегнати от затоплянето на климата, което ще направи вината по-мощни и с по-малко комплексни аромати и с по-малко киселини. „Имаме нужда от големи промени“, заяви в Бордо и Мигел Торес от Bodegas Torres.
 

Галерия
Етикети
Горе ↑
Още информация Всички статии
Коментари 0 коментара
За да коментирате и гласувате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.