Андре - гласът на виното от DiVino 16 Март 2017

Тази година, в 21-то издание на София Филм Фест вино&кинолюбителите имат малък празник. Два от филмите в секцията КИНО ГУРМЕ са документални творби от висока класа, посветени на виното. Единият от тях, Андре - гласът на виното, участва и в официалния конкурс за документално кино на фестивала, заедно с още 11 интересни творби от България и света.

Прожекциите на филма за Андре Челичеф:

17 март, петък, 18:30 часа, Френски културен институт

18 март, събота, 18:00 часа, Дом на киното

Филмът ще бъде представен лично от създателя му Марк Челичеф, а след прожекциите спонсорите от Домейн Бойар предлагат дегустация на подбрани специално за случая и филма четири вина: Domaine Boyar Rue Romance Sauvignon Blanc, Geyser Peak Chardonnay, Geyser Peak Cabernet Sauvignon и Thomas Barthon Reserve Bordeaux. (Вижте по-долу подробна информация за вината.)

Зад великите вина на света винаги стоят личности, които със своята страст, визия, любов към занаята и ясни концепции, са променили винения свят и са вдъхновили следващите поколения. Точно такъв човек е американецът от руски произход Андре Челичеф – легенда за Напа вали, доайен на калифорнийското винарство, съживил и модернизирал с новаторските си идеи местната винарска индустрия в епохата след Сухия режим в Щатите. Андре не е бизнесмен, а по-скоро артист и учен, чиито сърце и душа са посветени на виното – смятан е за една от най-великите личности във винения свят. Житейската му философия и любовта му към напитката на боговете и до днес вдъхновяват новите поколения винари.

Марк Челичеф разказва майсторски историята на своя прачичо - Андрей, роден в руско аристократично семейство, оцелял след жестоко измръзване в степта, преживял ужаса на руската революция и гражданската война и успял да стане известен като един от най-вещите познавачи на виното в Америка. Чрез филма-портрет със световна премиера на тазгодишния фестивал в Берлин и озвучен с гласа на актьора Рейф Файнс, ще се запознаем с човека, който със своята безкомпромисна страст успява да вдъхне живот на американското винопроизводство и да го издигне до световните върхове. Това е един филм-приказка, който вдъхновява и вълнува истински, възкликват медиите за Андре – гласът на виното.

Разказът във филма е чрез неговия глас и гласа на някои от най-прочутите майстори в занаята, които са го познавали: като Кристиан Муе, Мишел Лафарг, Уорън Винярски, Милиенко Гъргич, Маркиз Лудовико Антинори, Граф Джелазио Гаетани Д’Арагона Лователи, Грег Лафолет, Робърт Мондави и Франсис Форд Копола, сред много други. Много от интервютата са снимани сред лозята и красивата природа на Калифорния, Франция или Тоскана.

Повече от пет десетилетия Андре Челичеф работи с десетки американски винарни, като обединява науката - аргономията и енологията - с търпението и вниманието в лозарството и изкуството на виноделието. Безброй техники, които днес са рутинни във винарните по целия свят - например студената ферментация, винификаторите от неръждаема стомана, контролираната малолактична ферментация - са разработени от Андре Челичеф и изпробвани в Напа и Сонома.
Влюбен в работата си, той вярва, че виното е радост от живота. Виното е интелектуална напитка, казва Андре. Ако се пие умерено, то отваря съзнанието. Виждал съм интровертни хора, които след две чаши вино се отварят като цвете.

Вината, които Домейн Бойар предлага за дегустация след филма:
Domaine Boyar Rue Romance Sauvignon Blanc - сочно и плодово бяло вино с хрупкава свежест. С красив златистозелен цвят и добър сортов аромат на благоуханна зеленина, пъпки на касис и плодове със зелена кора,
то има подчертана сочна дължина и обем във вкуса, апетитен финал и трайна плодовост. Добър партньор за зелени салати, риба, средиземноморска кухня и плата с различни сирена.

Geyser Peak California Chardonnay - вино с жълтозелен цвят и светъл кехлибарен блясък. В богатия аромат се усещат нотки на маракуя, мирабела, круша, мед и прясно масло, а вкусът е хармоничен с дължина и пълнота, деликатен бариков почерк и плодов финал с дълготраен спомен.

Geyser Peak California Cabernet Sauvignon - има тъмнорубинен цвят и завладяващо чист аромат с нюанси на черни плодове, касис и бариков финес. В устата е с отлична структура и баланс, а финалът е топъл, с обещаващ потенциал.

Thomas Barton Réserve Bordeaux – избрано специално за взискателния вкус на режисьора Марк Челичеф. Това е  великолепна резерва от Бордо, комплексна и елегантна, която дължи своя изискан характер на купажа между мерло и каберне совиньон, както и на уменията и опита на своите майстори-винари. Чаровното вино има интензивен зрял нос с акцент на малини и фини тютюневи нотки, здрава структура, богат плод в добре балансирания вкус и кадифени танини.

Галерия
Горе ↑
Коментари 0 коментара
За да коментирате и гласувате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.